Torna el domini clar de Verstappen, i converteix Red Bull en campió de constructors

Podi papaia, amb lluita interna a Mercedes

Verstappen, al Gran Premi de Japó. | AFP

Verstappen, al Gran Premi de Japó. | AFP

Max Verstappen havia marxat del podi a Singapur, però hi ha tornat, i al capdamunt amb molta diferència, dinou segons sobre el segon, a Suzuka, al Gran Premi del Japó, per anotar la seva tretzena victòria de la temporada, igualant noms com Michael Schumacher o Sebastian Vettel, i donant el campionat de constructors a Red Bull. La sortida de l'holandès, però, no ha estat la millor, ja que tant Oscar Piastri com Lando Norris l'han posat sota pressió. Tot i això, el de Red Bull han salvat la posició, i a partir d'aquest punt, ha començat a obrir-se coixí per les parades.

El veritable protagonista de la cursa, però, ha estat l'undercut; Fernando Alonso, que havia guanyat cinc places a la sortida, ho ha provat amb Charles Leclerc i Lewis Hamilton sense massa èxit en la primera parada, mentre Piastri ho ha aconseguit sobre el seu company d'equip, aprofitant un breu període de Safety Car causat per un toc entre Sergio Pérez i Kevin Magnussen. Però Norris tenia més ritme, i després d'una breu discussió a McLaren, el britànic ha avançat al seu company a la volta 26 per acabar-hi davant, en la segona posició.

Una altra clau han estat els incidents; a la sortida, Esteban Ocon per l'interior empenyia Valtteri Bottas contra Alex Albon, i el finlandès i tailandès topaven. Tots dos han provat de continuar, però mentre Bottas provava un exterior a Logan Sargeant, l'estatunidenc s'ha passat de frenada, i s'ha endut Bottas per davant, obligant el finlandès a retirar-se. Unes voltes més tard, els dos Williams també s'han retirat, amb Lance Stroll, que tot i haver arribat a guanyar sis posicions a la sortida, ha tingut problemes amb l'aleró del darrere i també s'ha vist obligat a abandonar.

També Pérez ha aparcat al box, amb danys al monoplaça, en un topar amb Hamilton a la primera volta. Havia canviat el morro i els pneumàtics, però en sortir del Pit Lane, avançava dos monoplaces després de la línia de box, sumant cinc segons de penalització. Una sanció que complia en entrar de nou a canviar el morro, després de passar-se de frenada buscant avançar Magnussen, i topant amb el danès. Però l'acció li ha comportat cinc segons de penalització més. Ha retirat el monoplaça, ha tornat a sortir per complir la sanció, i ha tornat a marxar.

La lluita més incendiària ha estat entre els dos Mercedes en paral·lel a la recta a la volta 4. Més endavant, es trobaven de nou, amb Hamilton que tocava la terra, i George Russell li buscava l'exterior, mantenint-se en paral·lel fins a la recta, i amb el set vegades campió salvant la posició. Però la cosa no acabava aquí, sinó que es tornaven a veure les cares a les cinc voltes del final. Leclerc acabava de passar a Russell que només havia parat un cop. Hamilton arribava amb gomes més noves, i des del mur demanaven canvi de posicions, amb Sainz a l'estela del jove britànic. Ordre executada, i Russell demanava que Hamilton l'ajudés amb el DRS per protegir-se del madrileny sense èxit. De fet, el de Ferrari ha arribat a menys d'un segon de Hamilton per esdevenir sisè.

Russell finalment ha arribat en setena posició, seguit d'Alonso, Gasly i Ocon tancant els punts. Per darrere, Lawson i Tsunoda, el pilot local, seguits per Zhou, Hülkenberg i Magnussen.