La Federació acomiada Jorge Vilda com a seleccionador femení

El president interí, Pedro Rocha, decideix prescindir de l'entrenador que va dirigir a la selecció campiona del món, després del cas Rubiales

Sonia Bermúdez i Montse Tomé, possibles substitutes

Jorge Vilda i Luis de la Fuente, seleccionador espanyols femení i masculí respectivament.

Jorge Vilda i Luis de la Fuente, seleccionador espanyols femení i masculí respectivament. / RFEF

Sergio R. Viñas / Denís Iglesias

La Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) que dirigeix l'interí Pedro Rocha ha comunicat a Jorge Vilda el seu acomiadament com a seleccionador femení absolut. L'entrenador madrileny posa fi així a una etapa que va iniciar el 2015 com a responsable d'un combinat absolut femení amb el qual es va proclamar campió del món a Austràlia i Nova Zelanda. La nova RFEF ha començat a esborrar el rubialisme tallant l'escalafó més feble dels molts que té el seu suspès president, Luis Rubiales, conserva en Las Rozas.

Com va informar El Periódico de España, el seu cessament va quedar decidit a la Comissió de Presidents Territorials que es va celebrar en Las Rozas el dilluns de la setmana passada. En aquest conclave, es va ratificar Luis de la Fuente com a seleccionador masculí i es va acordar la destitució de Vilda. Els barons també van exigir a Pedro Rocha el cessament a mitjà termini del secretari general, Andreu Camps; el director d'Integritat, Miguel García Caba; i l'assessor jurídic extern, Tomás González Cueto. De moment, els tres continuen en els seus llocs, fet que preocupa el govern espanyol.

La decisió arriba abans del desplaçament de la selecció masculina a Geòrgia per disputar un partit de fase de classificació per a l'Eurocopa. Vilda, malgrat el seu recent èxit amb la selecció, cau a conseqüència del cas Rubiales. Després de la polèmica pel comportament del suspès president de la Federació, les jugadores campiones, al costat de moltes altres, es van negar a tornar a la selecció si l'executiu andalús i el seleccionador continuaven en el càrrec.

Els seus aplaudiments a discurs de Rubiales

Vilda va ser un dels molts que va aplaudir el discurs de no dimissió de Rubiales a l'assemblea, així com les seves crítiques al "fals feminisme" que, segons el parer del dirigent granadí, estava cometent un "assassinat social" contra ell. En aquest mateix escenari, el suspès president li va prometre una renovació per quatre anys, a raó de 500.000 euros per cadascun d'ells, en una sorprenent oferta pública.

El ja exseleccionador, que tenia contracte en vigor fins el 2024, va voler desmarcar-se 24 hores després de l'assemblea amb un comunicat en el qual va censurar el seu "comportament impropi", però aquesta marxa enrere no li ha servit per a conservar el càrrec.

Sonia Bermúdez i Montse Tomé, possibles substitutes

D'aquesta manera, Vilda es quedava en la pràctica sense futbolistes de primer nivell seleccionables, tot i que des de la RFEF s'afirmava que les jugadores, per llei, no podien negar-se a la convocatòria sota pena de sanció. Però el camí sense retorn ha suposat el final del trajecte del tècnic al capdavant de l'equip nacional, on ha viscut diverses crisis: la més sonada, la de les 15 rebels que van criticar la seva gestió. Algunes van tornar després i van formar part de la plantilla que va guanyar el Mundial.

La destitució de Vilda, que també és director esportiu de les seleccions femenines, era una decisió contra el cronòmetre. Això es devia a la urgència per elaborar una convocatòria per als partits de finals de mes en què la selecció es jugarà el passi als Jocs Olímpics de París.

Sembla clar que a Espanya no té cap possibilitat d'optar a algun càrrec en quedar molt assenyalat pel seu suport incondicional a Rubiales i un dels seus possibles destins seria l'Aràbia Saudita. El seu successor o successora (han sonat Sonia Bermúdez o Montse Tomé, la seva segona, que després va dimitir) es coneixerà en breu.

El cessament de Vilda permet també a Rocha lliurar un cap a la societat espanyola i en particular al govern espanyol, que ha exigit canvis en l'ens federatiu i que, per boca del ministre Miquel Iceta, celebra la "reestructuració profunda" que els barons territorials han promès executar durant la suspensió de Rubiales.