Un estudiant de Bàscara rescata la memòria històrica del club de futbol del seu poble

El bascarenc Aleix Navarro, alumne de l’Institut Narcís Monturiol, de Figueres, enfoca el treball de recerca en la història del FC Bàscara

Aleix Navarro, al camp del FC Bàscara

Aleix Navarro, al camp del FC Bàscara / LLUIS RIBERA

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Cartells, fotos, trofeus i samarretes. És el que ha anat rescatant l’estudiant Aleix Navarro Roura, de 17 anys, per a preparar el treball de recerca de batxillerat sobre els orígens del Futbol Club Bàscara, fundat el 1929. El club blaugrana va camí de celebrar el centenari i l’empenta de l’alumne de l’Institut Narcís Monturiol, de Figueres, ha fet aflorar tota una memòria històrica que havia quedat en un segon pla.

El passat 6 d’agost va impulsar una exposició d’objectes antics que es va poder veure durant tot el dia a l’Ajuntament. Hi van passar exjugadors, entre els quals Isidre Hurtós i Alfons Brugué, pare del futbolista del Llevant Roger Brugué. Algun explicava «històries de l’adolescència. Un va mirar una foto i va dir, ‘de tots aquests, només quedo jo viu’», recorda Navarro. Viu a Bàscara des de petit i manté relació amb el club de futbol perquè hi juga des que tenia quatre anys, amb un impàs d’un any a l’Escala. Enguany serà juvenil de segon any. «El Bàscara és un sentiment. El futbol, el visc molt, m’encanta. Volia fer un treball amb quelcom relacionat amb el meu poble i el futbol», recorda l’estudiant, que va escollir el tema amb el seu tutor, Albert Alegrí.

El curs que ve farà 2n de Batxillerat i el TDR l’ha d’entregar a finals d’any. El proper pas és enregistrar, en vídeo, el testimoni de diferents personatges que han format part del Bàscara. La intenció és agrupar «totes les anècdotes» en un llibre que es pugui presentar pel centenari. Navarro s’ha pogut documentar amb imatges d’un grup de Facebook i gràcies a un llibret que engloba la història del club fins al 2000, escrit per Jaume Guixeras, principalment, Manel Lloret i Pere Bayó.

Del blaugrana, pel Barça?

Del que ha anat recopilant l’ha sorprès veure cartells de festa major «enormes» on apareixia «arriba España», i comprovar que el club va tenir molts terrenys de joc: «En un camp de rostolls van posar-hi quatre pals, en un altre expliquen que es fotien d’hòsties amb els de Pontós». Navarro ha trobat «trofeus que estaven embolicats en caixes des dels anys noranta» i que ara el club vol deixar perpetrats en una vitrina.

El Bàscara juga de blaugrana pel Barça? «Diuen que sí, que el club els hi va deixar l’equipació. Ho he sentit a dir de la gent gran, però no està contrastat», conclou.