Aleix Espargaró sortint desè, pren la victòria a Bagnaia a l’última volta

Viñales acaba cinquè, després de fer podi a l’Sprint

Aleix Espargaró celebrant la victòria.

Aleix Espargaró celebrant la victòria. / MOTOGP

 Tot es posava de cara pel líder del campionat des de la volta 4. Francesco Bagnaia buscava arreglar el mal resultat de l'Sprint del dissabte, fora del top 10, però Aleix Espargaró li ha pres la victòria a l'últim gir, protagonitzant així una gran remuntada des de la desena plaça al Gran Premi de Gran Bretanya.

La sortida era per Jack Miller, que li prenia la posició al poleman, Marco Bezzecchi, però el del Mooney VR46, seguit de Bagnaia l'han avançat en poc temps. Els dos italians s'han estat intercanviant posicions fins que la Ducati oficial s'ha posat al capdavant. El de l'acadèmia de Valentino, volia evitar que s'escapés, i allargava les frenades al màxim. Gairebé sortia de la pista en un d'aquests intents, i finalment, una volta després, en el sisè gir, ha anat a terra.

Mentrestant, les Aprilia progressaven; l'un darrere l'altre, Aleix Espargaró i Maverick Viñales arribaven a la tercera i la quarta respectivament, que, amb la caiguda de Bezzecchi es convertien en els dos integrants restants del podi. Però han començat a caure algunes gotes de pluja, i Binder, especialista en aquestes condicions (sobretot després de la victòria d'Àustria el 2021, en què tots els pilots van canviar la moto per la configuració de pluja, i el Sud-africà va creuar la meta amb Sliks) ha passat els dos catalans alhora. Espargaró ha retornat l'estocada i ha recuperat la segona posició.

Binder i Viñales s'han embarcat en un ping-pong d'avançaments vertiginosos mentre per darrere, arribava una Aprilia més, també experta en pluja (guanyador d'Indonèsia i Tailàndia la temporada passada), Oliveira, que se sumava a la festa, tot i sortir setzè, i avançava els dos contendents del podi en una sola corba. Binder ho ha aprofitat per passar a Viñales, que no ha pogut mantenir el mateix ritme del final de l'Sprint, que li va brindar el tercer esgraó, i s'ha acabat despenjat dels quatre primers. A dues voltes del final, Binder ha avançat a Oliveira, però Espargaró no estava prou a prop per fer el mateix sobre Bagnaia. S'ha esperat a donar el cop d'efecte a les encadenades, i a protegir la següent recta, per entrar a la recta de meta en primera posició.

Fora del top 5, Jorge Martin, que ha arribat a caure més de deu posicions a la sortida, seguit per Luca Marini, Miller i Johann Zarco. Pel top 10, Raúl Fernández ha avançat el seu germà, que havia aconseguit un gran temps en la classificació, i que l'havia dut a la cinquena plaça. Just darrere d'Augusto Fernández, Pol Espargaró, ja recuperat de les lesions, i Fabio Di Gianantonio, el primer a canviar de moto per l'especificació de pluja, seguit per Franco Morbidelli, que també ha passat pel box, i que va anunciar que s'acomiadaria de Yamaha a final de temporada, on serà substituït per Álex Rins, que no ha acabat el Gran Premi després de caure a la volta 4.

El guanyador de l'Sprint, Àlex Màrquez, no ha tingut tanta sort a la cursa, i s'ha hagut de retirar amb problemes en el canvi de la seva Ducati satèl·lit. El seu germà, tampoc ha pogut anotar resultats, ja que ha acabat a terra quan portava 14 voltes. Fabio Quartararo també ha anat per terra en tocar a Marini per la novena, però s'ha pogut reincorporar a la pista i canviar la moto per acabar quinzè. Darrere del francès, Nakagami i Lecuona, que també han canviat de moto.