L’elit mundial del patinatge artístic se cita a Figueres

El Campionat d’Espanya lliure sènior i júnior es disputa entre aquest dijous i dissabte al pavelló Roser Llop, amb el vallesà Pau Garcia, quatre cops campió del món, com a gran atracció

Pau Garcia té el rècord mundial de punts. | FCP/ADRIÀ PETIDIER

Pau Garcia té el rècord mundial de punts. | FCP/ADRIÀ PETIDIER / Lluís Ribera

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Els millors patinadors d’Espanya, entre els quals hi ha també els més destacats del món, competiran a Figueres entre aquest dijous dia 13 i dissabte 15 de juliol. El poliesportiu municipal Roser Llop, el de dalt, serà l’escenari del Campionat d’Espanya de patinatge artístic en la modalitat lliure i en categoria sènior i júnior, tant en masculí com en femení. Un centenar de participants procedents de 58 clubs de l’Estat espanyol i d’Andorra pugnaran per pujar al podi. Aquesta és la 31a edició de l’Estatal d’aquesta modalitat i Figueres agafarà el relleu de Santander, que va acollir el campionat el 2022.

«Hi assistiran campions i subcampions del món, el nivell serà extrem. Aquest campionat serà un referent, ens veuran de tot arreu», afirma Francisco Jansà, vicepresident de la Federació Espanyola de Patinatge i director del Comitè Nacional de Patinatge Artístic, que afegeix que es podrà seguir en streaming «a tot el món, hi haurà interès a Àsia i Amèrica del Nord i del Sud».

Eduard Casals, president del Comitè Català de Patinatge Artístic i vicepresident de la Federació Catalana de Patinatge, manté la mateixa línia, considerant que aquest campionat «és una oportunitat» on participarà «el millor júnior i sènior».

Figueres, «aparador mundial»

Jordi Ricart, president del Patinatge Artístic Figueres, l’amfitrió, creu que «haver organitzat campionats d’Espanya i de Catalunya els dos últims anys ens ha ajudat a fer créixer el club i a guanyar experiència». El club figuerenc va coorganitzar el Campionat d’Espanya lliure en categoria infantil i aleví, el 2021, any en què també va acollir una competició internacional de xous amb el nou sistema de puntuació, a petició de la Federació Internacional de Patinatge (FIRS). Els dos últims anys també han rebut Campionats de Catalunya de parelles, dansa, inline i de solo dance.

Ricart considera que el campionat que se celebra aquesta setmana «ens reforça l’aposta de dur patinadors de talla mundial. És una oportunitat per a la comarca».

Per a Jordi Masquef, alcalde de Figueres i diputat d’Esports en funcions, de la Diputació de Girona, aquest campionat serà «de referència, serà un gran aparador per a Figueres i la situarà a la primera línia mundial del patinatge artístic».

Entrades entre 6 i 15 euros

El poliesportiu Roser Llop acollirà les proves durant tot el dia, entre el dijous, el divendres i el dissabte, que serà la darrera jornada de la competició i en què s’entregaran els premis, a les 10 de la nit. L’entrada per veure l’espectacle és de 6 € el dia o de 15 € l’abonament per a les tres jornades.

Carla Escrich

Carla Escrich / Adrià Petidier / FCP

Pau Garcia, la gran atracció, i Escrich i altres noms propis a tenir en compte

El patinador vallesà Pau Garcia, de 22 anys, ha estat quatre cops campió del món: dos en absolut (Paraguai, 2021, i Argentina, 2022) i dos en juvenil. La seva presència serà la gran atracció a Figueres. El patinador de l’AS Cunit també suma 16 d’or d’Espanya. Al poliesportiu Roser Llop, és previst que hi patini aquest divendres i dissabte entre les 9 i les 10 de la nit. Garcia ja va ser a Figueres el 2021, en una exhibició al Campionat d’Espanya infantil i aleví.

Garcia és el gran favorit en sènior masculí i, al podi, hi optaran el vidrerenc Ivan Pérez, el vallesà Kilian Gomis, el gallec Lucas Yañez i el cantàbric Hector Díez, entre altres. En sènior femení, dos dels noms propis seran els de les barcelonines Carla Escrich –vigent campiona catalana i amb podi mundial al damunt– i Clàudia Aguado. En júnior, caldrà estar atent a les actuacions de l’osonenc Arnau Pérez i de la vallesana Sira Bella.

D’altra banda, el Patinatge Artístic Figueres, l’amfitrió, no hi ha pogut classificar cap representant. No obstant això, cal recordar que el club té l’aleví Yeray Faus com a vigent campió d’Espanya per partida doble.

Un campionat que podria moure 300-400 persones i que tindrà «sold out» als hotels

Una quarta part dels clubs que participaran en el Campionat d’Espanya de patinatge artístic, a Figueres, són catalans. La resta, provenen d’Andorra, Andalusia, Astúries, Aragó, Canàries, Cantàbria, Castelló i Lleó, Comunitat Valenciana, Galícia, Illes Balears, Madrid, Múrcia, Navarra, País Basc i La Rioja. El nombre de persones que podria moure el campionat, entre patinadors, tècnics, àrbitres i familiars «és imprevisible», segons Jordi Ricart, president del PA Figueres, però creuen que la xifra podria ser entre 300 i 400. Jordi Masquef, alcalde de Figueres, explicava a la roda de premsa de presentació de l’esdeveniment, acompanyat pel regidor d’Esports Pere Montserrat, que «els hotels penjaran el cartell de sold-out (esgotat), la majoria de les persones allotjades ho faran a Figueres»

La presentació del campionat, a Figueres

La presentació del campionat, a Figueres / LLUIS RIBERA