Figueres

El festival de senderisme Alt Empordà Sea Walking arriba a la quarta edició

Imatge del Festival de Senderisme 2021

Imatge del Festival de Senderisme 2021 / Emporda.info

Emporda.info

Tret de sortida a la quarta edició de l’Alt Empordà Sea Walking, que es durà a terme entre els dies 23 i 25 de setembre. Aquesta iniciativa, que aglutina esport, cultura i paisatge, inclou vuit excursions i té com a objectiu promoure el senderisme com una activitat d’oci saludable i sostenible. A més, ofereix un programa de rutes guiades a peu, per diferents indrets del territori i per a tots els públics.

Com a novetat d’aquesta edició hi ha el Passaport dels festivals. Una iniciativa que té per objectiu afavorir l’assistència a més d’un festival i, per tant, conèixer altres comarques dels pirineus i les activitats que s’hi poden fer. Les persones que demostrin que han participat en més d’un festival entraran en el sorteig d’un GPS, una motxilla tècnica i uns bastons telescòpics. Tot plegat s’emmarca en els Festivals de Senderisme dels Pirineus, un conjunt de 12 festivals que es porten a terme als Pirineus de maig a octubre.

Aquesta proposta s’articula entorn de la xarxa de camins d’Itinerànnia i en paisatges suggerents altempordanesos, a través del guiatge professional per part de persones expertes en senderisme i bones coneixedores dels medis naturals i culturals de la comarca. Algunes de les activitats també van acompanyades d’una proposta de tast de producte de quilòmetre zero.

Les excursions del programa han estat proposades pels ajuntaments de Castelló d’Empúries, El Port de la Selva, l’Escala, la Jonquera, Llançà, Sant Pere Pescador, Sant Miquel de Fluvià i Vilanant. Els guiatges els duran a terme les empreses Empordà Lovers, Gisfera, Terramar Natura i Cultura i el Refugi.

Els festivals de senderisme dels Pirineus són coordinats per l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i amb el suport de la marca turística Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Els preus són inferiors als habituals i són una oportunitat excel·lent per descobrir una cara més real, autèntica i desconeguda de diferents racons de tot el Pirineu.

Com en les edicions anteriors, aquesta programació ha estat el resultat de la col·laboració entre el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, ajuntaments, la Xarxa de Camins Itinerànnia i l’Associació Empordà Turisme, amb el suport de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

El programa

Divendres 23

La ruta camins de Sant Miquel planteja un recorregut d’una dificultat fàcil, de 12 quilòmetres i una durada aproximada de tres hores, on els guies descobriran els encants del monestir de Sant Miquel de Fluvià, el priorat de Sant Tomàs i altres esglésies romàniques del Baix Fluvià, els boscos d’alzines i el riu Fluvià.

Dissabte 24

L’activitat senderisme del Port de Llançà fins a Cap Ras. És un itinerari natural pel camí de ronda, resseguirem tot el litoral gaudint del mar i les platges. Visitarem el búnquer de l’Argilera i continuarem fins Cap Ras i tornem pel mateix camí. Es realitzarà un tast de vi.

Contrast de Paisatges presenta una ruta de 16 quilòmetres i dificultat moderada, 3h de camí que retornarà els participants al punt d’inici en barca. El recorregut transcorre per diversos elements del patrimoni natural i cultural. En acabat els assistents podran degustar els productes estrella de l’Escala.

El passeig pels búnquers de la Jonquera, ens permetrà visitar l’interior dels búnquers i recorre una part dels camins de l’exili, una ruta fàcil per tots els públics i amb degustació

de productes locals.

Els camins de Pedra Seca ens portarà a descobrir la pedra seca que conformava el paisatge de la Garriga d’Empordà, amb feixes, murs, barraques que habitaven els que feinejaven la Garriga. Part del recorregut serà contemplant la posta de sol sobre la plana empordanesa. El recorregut és de km i una durada aproximada de

Diumenge 24

Fem camí als Aiguamolls proposa una ruta fàcil que acompanyarà des de Sant Pere Pescador fins al Mas Matà tot resseguint el marge esquerre del riu Fluvià. La ruta acabarà amb la tornada amb trenet a l’oficina de turisme de Sant Pere Pescador on es farà un petit tastet de productes elaborats amb poma.

Coneixem el Puig Gros del Port de la Selva, inici al Mas Puignau des d’on seguirem la pista forestal que ens portarà al Puig Gros, endinsant-nos a una de les zones més desconegudes del Parc Natural del Cap de Creus coneixerem els seus valors naturals i paisatgístics. Al llarg del trajecte ens acompanyaran barraques de pedra seca, feixes i altres elements històrics. Amb l’ajuda de prismàtics observarem la fauna vinculada a la zona de penya-segats litorals.

La darrera de les activitats, anomenada caminada pel Rec Comtal, caminarem de Castelló d’Empúries fins a Vilanova de la Muga, resseguint el Rec Comtal que donava aigua als molins de Castelló. Aquest rec era governat pel comte. Arribarem a Vilanova de la Muga on l’església ens mostrarà les seves pintures S. XII.

Les rutes tenen preus diferents en funció de l’activitat, al web www.empordaseawalking.cat trobareu el detall de totes les excursions i per fer la compra de les entrades que són online. La venda de les entrades s’inicia l’1 de setembre. Places limitades.