L’acte institucional per excel·lència de la Festa Major de Roses és el lliurament de la Dracma de Plata, màxima distinció amb què el consistori reconeix persones, entitats o col·lectius que destaquen per la seva aportació al municipi o projecció del mateix. Enguany, el Departament de Festes de l’Ajuntament ha decidit que la distinció recaurà sobre els esportistes Maverick Viñales i Joan Jorquera, en reconeixement a les seves trajectòries i triomfs esportius en el món del motociclisme i del taekwondo respectivament.

Dos rosincs que han portat el nom de Roses arreu del món, destacant en les seves modalitats esportistes amb perseverança, treball i esforç, i que han esdevingut ja un important referent per als veïns i veïnes de la població. 

L’acte de lliurament de la Dracma tindrà lloc, amb presència dels dos guardonats, el dilluns 15 d'agost, a les 12 h, al Teatre Municipal de Roses

Maverick Viñales Ruiz (1995), començà a rodar en curses de minimotos amb només tres anys. Ha competit al llarg de la seva trajectòria en curses de 50cc, 70cc, 125cc, assolint nombrosos premis i podis, com el títol de Campió d’Europa i d’Espanya en la categoria de 125 de la temporada 2010, amb només quinze anys, o el de Campió del Món de Moto3 en 2013. Des de 2015 competeix en la categoria màxima, Moto GP, resultant tercer en 2017 i 2019. Ha format part dels equips Suzuki, Movistar Yamaha MotoGP i actualment forma part de l’Aprilia Racing Team Gresini. 

Joan Jorquera Cala (2000), amb una trajectòria i palmarès com a taekwondista impressionants, s’inicià en aquest esport des de ben petit, assolint el seu primer Campionat de Catalunya en la temporada 2007/2008 i el seu primer podi del Campionat d’Espanya l’any 2013, als quals han continuat sumant-se medalles i campionats. Entre els seus darrers èxits, la medalla de plata del Campionat Europeu de Taekwondo 2021, mentre que aquest 2022 ha assolit el bronze en la categoria -63kg, també del Campionat Europeu.