Els orígens del Centre Excursionista Empordanès (CEE), amb seu a Figueres però amb projecció comarcal, es remunten al 1965, quan un grup d’amics procedents de diferents entitats de la ciutat van posar les bases de l’entitat. Els seus responsables s'han encarregat, aquest 20 de novembre, de recordar la data del seu aniversari donant les "gràcies a moltes persones que han dedicat el seu temps a tirar endavant aquesta entitat que avui segueix ben viva i activa". Així ho han dibuixat Ruth Casteys i Oriol Casacuberta en el twitter del CEE.

Amb poc temps, el Centre va esdevenir un referent de l’excursionisme de proximitat, però també com a eina de projecció de les ganes de veure món dels seus membres. El CEE va créixer com a secció del Casino Menestral Figuerenc, al qual encara està vinculat. «Com totes les entitats, hem passat per tota mena d’etapes i ara n’hem estrenat una de nova car-regada d’il·lusió», explicava Jaume Delclòs, el seu president, amb motiu del seu primer any de mandat.

Delclòs i un grup de companyes i companys del CEE van protagonitzar un relleu generacional a la seva junta directiva per donar una nova empenta al Centre. «Ens vam presentar per fer un altre pas endavant amb un equip paritari de dones i homes que tenim diversos objectius, el més important dels quals és aconseguir potenciar el Centre com a referent de l’excursionisme». Pere Bosch (comunicació), Ruth Casteys (xarxes socials i grup infantil), Maria Blanco i Mariona Isern (secretaria), Carina Gispert (muntanya), Xavi Llaona (Bassegoda i refugis), Josep Maria Benet (refugis i tresoreria), Helena Ymbert (tresoreria), Xavi Clotas (Mostra) i Cesc Gironella (Festa de Bassegoda) formen part de la junta en aquesta nova aventura.

Més enllà de les activitats excursionistes, i tenint en compte les restriccions derivades de la pandèmia, el CEE organitza quatre grans fites anuals, com són el Concert de Muntanya, la Festa de Bassegoda, l’Alberada i la Mostra de Muntanya, sense oblidar la feina de promoció i recuperació del patrimoni, ni els refugis. El CEE, amb quatre espais, és la quarta entitat de Catalunya amb més refugis de muntanya.