El pilot espanyol Carlos Sainz (Mini) ha finalitzat tercer en cotxes en la primera etapa del Ral·li Dakar, disputada entre les localitats saudites de Gidda i Al Wajh, en la qual s'ha imposat el lituà Vaidotas Zala (Mini) i en la qual Fernando Alonso (Toyota) ha estat onzè i ha cedit només 15 minuts, mentre que l'australià Toby Price (KTM) ha començat la defensa del títol de la millor manera en guanyar en motos.

Després de 752 quilòmetres, 319 d'ells cronometrats, Zala va oferir la primera sorpresa del raid més dur del món en completar la jornada en 3.19:04, avantatjant en 2.14 al tretze vegades campió del Dakar, el francès Stéphane Peterhansel (Mini), i en 2.50 al madrileny.

En la seva estrena en la competició, Alonso, acompanyat per Marc Coma com a copilot, va superar amb èxit el primer examen i tan sols es va deixar 15.27 respecte al guanyador de l'etapa. Mentrestant, el vigent campió de la categoria de cotxes, el de Qatar Nasser al-Attiyah (Toyota), va concloure quart a una mica més de cinc minuts (5.33) de Zala després de patir una avaria.

En la categoria de motos, l'australià Toby Price (KTM) va iniciar la defensa del títol amb una victòria en l'etapa inaugural, per davant de l'estatunidenc Ricky Brabec (Honda) i de l'austríac Matthias Walkner (KTM), en una jornada en la qual Joan Barreda (Honda), el gran aspirant entre els espanyols al triomf final, va ser setè a 7.51 del guanyador.

El primer Dakar de la història a l'Aràbia Saudita tindrà un total de 7.856 quilòmetres, dels quals 5.097 seran cronometrats. Aquest dilluns tindrà lloc la segona etapa, de 393 quilòmetres amb 367 d'especial entre Al Wajh i Neom; per a motos i quads també serà la primera part de l'etapa 'supermarató'.