L'Alt Empordà s'ha caracteritzat, els darrers anys, per comptar amb els màxims golejadors de tot el panorama català en algun moment de la temporada, com Carlos López (Navata), Lluís Ortiz (Selvatans) o Abraham Huguet (Marca de l'Ham). Enguany, aquesta tònica es manté i dos jugadors de Sant Miquel de Fluvià pugnen per convertir-se en el pitxitxi català. Es tracta de Nico Ortega, futbolista de l'equip del seu poble, i d'Alberto Jiménez, que defensa els colors de l'Empuriabrava-Castelló. Ortega acumula 33 gols en 18 jornades a Quarta Catalana, l'última categoria, mentre que Jiménez no ha desentonat gens en una categoria més, Tercera Catalana, i ja en col·lecciona 28 en 18 partits.

Nico i Alberto, de Sant Miquel de Fluvià, pitxitxis catalans

Nico i Alberto, de Sant Miquel de Fluvià, pitxitxis catalans

Amb les dianes que ara porten, formen part del top4 de màxims golejadors de tot Catalunya i van a la cacera d'Alejandro Castillo, jugador de l'Ametlla que duu 38 gols a Quarta. Ambdós davanters es coneixen per haver-se criat en el mateix poble i per haver compartit vestidor els últims anys en el Navata i el Sant Pere Pescador.

De porter i amb fort vincle al club

De porter i amb fort vincle al clubOrtega porta 33 gols i en podrien ser més, però s'ha convertit en un autèntic jugador polivalent pel Sant Miquel -11è classificat- i enguany ha actuat de defensa i, fins i tot, de porter, contra l'Espolla, que no va poder batre'l. «Sé que el gol el tenia, però jugava de central. Aquest any he jugat de tot, també de porter; l'estil que tenim de jugar a pilota llarga i a córrer em va bé», argumenta l'ex del Gironès Sàbat.

Nico Ortega i Alberto Jiménez, golejadors del poble de Sant Miquel de Fluvià (Foto: Andrea Bolcato)

Ortega manté un fort vincle amb el club, ja que el seu pare, Nicolás, és ara el tècnic ajudant de l'equip i el seu germà Frank també hi juga. «El Sant Miquel no anava a fer equip a l'estiu, havien plegat quasi tots; però amb el meu pare el vam agafar i vam buscar jugadors», recorda.

Els seus gols no han passat per alt -li agrada el que va marcar al Vila-sacra B al gener- i en els dar­rers dies li ha arribat una proposta del Farners, de Primera Catalana. Però el repte de ser pitxitxi català és llaminer. En el futbol regional, a Ortega l'havien endarrerit de defensa, i el seu rècord està en els 86 gols que va anotar amb el juvenil B del Peralada a la temporada 2012/13.

Té 21 anys i és entrenat ara per Pepe Mesas, un tècnic que ha fabricat tres golejadors en els Premis Amos de l'Àrea quan entrenava l'Agullana, amb Wolfrando Juan, Omar Niabaly i Arnau Garcia.

Quan no juga, Ortega segueix vinculat amb el futbol d'una altra manera: treballa a la barberia que ha muntat Aday Benítez, futbolista del Girona, a la capital gironina, i on solen passar els jugadors de la plantilla d'Eusebio Sacristán.

Una quinzena de clubs en 28 anys

Una quinzena de clubs en 28 anysMés rodamon ha estat Alberto Jiménez, de 28 anys, que ho ha voltat tot: entre proves i contractacions també ha passat pel Sabadell, Barça, Elx, Écija, Figueres, la Jonquera, Peralada, Guíxols, l'Escala, Girona i Bàscara, entre d'altres. De petit el comparaven, pel pentinat, amb Martín Palermo, però va tenir massa pressió quan era a base i va aparcar les botes i la pilota durant quatre anys.

El seu sostre anotador està en els 34 gols que va marcar, també a Tercera Catalana, amb el Sant Pere Pescador, a la temporada 2014/15. Prefereix no pensar en quants gols vol marcar fins al final d'aquest exercici «perquè després no es compleix». Qui sap si Jiménez enguany ha après a marcar gols del seu entrenador, Albert Albert, que va ser un depredador del Bàscara, Sant Pere i Vilamalla.

Reconeix que formar part del líder indiscutible de Tercera Catalana, l'Empuriabrava-Castelló, li ha facilitat les coses. «Amb un equip com el nostre, cada partit tenim 10-15 ocasions. Dels 28 gols em quedo amb el que vaig marcar al Vilamalla al primer partit», subratlla.