Artur Mas: "El projecte independentista avui no té les condicions per tirar endavant"

"Qui digui que la independència es resoldrà en els pròxims quatre anys o no veu la jugada o enganya"

-L'expresident de la Generalitat Artur Mas

-L'expresident de la Generalitat Artur Mas / David Zorrakino - Europa Press

EP

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha considerat que "el projecte independentista avui no té les condicions per tirar endavant", tot i que ha afegit que això no vol dir que no les torni a tenir i ha defensat la negociació amb el Govern central.

"Amb el desgavell que té el projecte independentista ara, no podem castigar el país durant els pròxims anys amagant les incapacitats del projecte independentista i fent veure el que no és gesticulant excessivament de cara a la galeria", ha dit en una entrevista a 'La Vanguardia', recollida per Europa Press aquest diumenge.

Mas ha explicat que "si l'independentisme estigués preparat per fer el pas definitiu", ell no hauria recomanat investir el president del Govern central, Pedro Sánchez.

En aquest sentit, ha destacat que "en la política espanyola s'ha obert una gran oportunitat d'aquestes que passen molt de tant en tant o gairebé mai i s'ha d'aprofitar des d'una òptica catalana i catalanista".

Ha situat la reunió entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, dins la normalitat institucional, i ha avisat: "Qui digui que la independència es resoldrà en els pròxims quatre anys o no veu la jugada o enganya".

"Tenim una oportunitat d'or en la política espanyola"

"Ara tenim una oportunitat d'or en la política espanyola i si això requereix reunir-se amb Sánchez tantes vegades com sigui necessari s'ha de fer. I no passa absolutament res. Cal treure tot el suc possible de la conjuntura", ha insistit.

Ha dit que actualment es viu en el postprocés i, preguntat per si dona per tancat el que s'ha conegut com a procés, ha respost que sí, i ha afegit que és millor que sigui així i ha cridat a aprendre les lliçons després de no haver "assolit els objectius".

"Tal com l'hem conegut, el procés ja està"

"Tal com l'hem conegut, el procés ja està. Això no vol dir que l'aspiració sobiranista s'hagi acabat o que l'objectiu de la independència no s'hagi de fixar en l'horitzó", ha afegit Mas.

Ha avisat que tot canviarà si les forces independentistes no sumen majoria al Parlament després de les pròximes eleccions perquè, segons ell, amb un hipotètic Govern presidit pel líder del PSC, Salvador Illa, l'oportunitat que considera que té l'independentisme a Madrid "perd gas".

Insta a recuperar el full de ruta

Davant aquest "gran risc", ha instat a recuperar el full de ruta de l'independentisme, un estil de fer les coses, ha dit, i una manera d'actuar que retorni la confiança als que no voten o han deixat de votar l'independentisme, cosa que per ell suposa el repte més important.

"Si arribem a les eleccions amb Junts i ERC tirant-se els plats pel cap i barallats com mones, se'ls imputarà que no hagin assolit la independència i també que hauran perdut la majoria independentista. Això ha d'inspirar l'actuació dels partits a partir d'ara", ha assenyalat.