De Jordi Hereu a Ernest Urtasun: aquests són tots els noms del nou Govern de Pedro Sánchez

El president del Govern, reelegit dijous passat pel Congrés, manté el nucli dur de l'Executiu, però reorganitza algunes carteres

Pilar Alegría, Mónica García, Félix Bolaños, Jordi Hereu, Ernest Urtasun i Sira Rego.

Pilar Alegría, Mónica García, Félix Bolaños, Jordi Hereu, Ernest Urtasun i Sira Rego. / ACN

Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez ha fet públic aquest dilluns els noms del nou Consell de Ministres. El president del Govern, reelegit dijous passat pel Congrés, manté el nucli dur de l'Executiu, però reorganitza algunes carteres i dona entrada a cares noves per imprimir al Gabinet un marcat perfil polític.

Aquests són tots els noms del nou Govern:

Yolanda Díaz (SUMAR). Vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social.

Teresa Ribera (PSOE). Vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Maria Jesús Montero (PSOE). Vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda i Funció Pública.

Félix Bolaños (PSOE). Ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts.

José Manuel Albares (PSOE). Ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.

Margarita Robles (PSOE). Ministra de Defensa.

Fernando Grande-Marlaska (PSOE). Ministre de l'Interior.

Óscar Puente (PSOE). Ministre de Transports i Mobilitat Sostenible.

Pilar Alegría (PSOE). Ministra d'Educació i Esport i portaveu del Govern.

Jordi Hereu (PSOE). Ministre d'Indústria, Comerç i Turisme.

Luis Planas (PSOE). Ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Ángel Víctor Torres (PSOE). Ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica.

Isabel Rodríguez (PSOE). Ministra d'Habitatge i Agenda Urbana.

Ernest Urtasun (SUMAR). Ministre de Cultura.

Mónica García (SUMAR). Ministra de Sanitat.

Elma Saiz (PSOE). Ministra de Seguretat Social.

Diana Morant (PSOE). Ministra de Ciència, Innovació i Universitats.

José Luis Escrivá (PSOE). Ministre de Transformació Digital.

Pablo Bustinduy (SUMAR). Ministra de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

Sira Rego (SUMAR). Ministra de Joventut i Infància.

Ana Redondo (PSOE). Ministra d'Igualtat.

Anàlisis

Pedro Sánchez ha decidit envoltar-se dels seus dirigents més fidels i de més pes polític per al difícil mandat que acaba d’estrenar. El president, que donarà a conèixer tota l’estructura en una compareixença aquest dilluns a la Moncloa, ha reforçat tres ministres que ja eren a l’anterior Govern. María Jesús Montero, vicesecretària general del PSOE, seguirà a Hisenda, però serà ascendida a una nova vicepresidència, la quarta. Les altres tres: Nadia Calviño com a vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Yolanda Díaz com a vicepresidenta segona i titular de Treball i Teresa Ribera com a vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica estan confirmades. El Ministeri d’Igualtat passarà a mans d’Ana Redondo, mà dreta de l’exalcalde de Valladolid Óscar Puente, que també serà nomenat ministre, al capdavant de la cartera de Transports.

Félix Bolaños, el principal negociador socialista amb l’independentisme català, compatibilitzarà la cartera que tenia fins ara, Presidència, sobre la qual bascula tota la coordinació de l’Executiu, amb la de Justícia, un departament fonamental en aquesta legislatura, que estarà marcada per l’aplicació de la llei d’amnistia del procés, amb una part important de l’estament judicial en contra. L’altre puntal del Govern serà Pilar Alegría, que sumarà Esports a Educació i alhora exercirà de portaveu. 

A falta de la confirmació de Sánchez, que primer haurà de reunir-se amb el Rei a la Zarzuela, una altra característica del nou Govern és la pèrdua de pes del PSC. Els socialistes catalans van aconseguir un extraordinari resultat el 23 de juliol, amb 19 escons i més vots que totes les formacions independentistes juntes. El partit que lidera Salvador Illa aspirava a mantenir els dos llocs que tenia fins ara, Miquel Iceta a Cultura i Raquel Sánchez a Transports. En principi, no obstant, només tindrà un ministre: Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, a Indústria, una cartera que tradicionalment ha estat lligada al PSC.

Alhora, la intenció inicial de Sánchez de reduir el nombre de ministeris tampoc ha cristal·litzat. En seran 22, els mateixos que en l’anterior legislatura, amb Sumar, el soci minoritari, ostentant-ne cinc. Al costat de Díaz, hi haurà Mónica García a Sanitat, Ernest Urtasun a Cultura, Pablo Bustinduy a Drets Socials i Sira Rego a Joventut i Infància.

El nucli dur del Govern central es mantindrà, com els responsables de la majoria de ministeris considerats d’Estat, com és el cas d’Interior (Fernando Grande-Marlaska), Exteriors (José Manuel Albares) i Defensa (Margarita Robles). Al capdavant d’Agricultura hi seguirà Luis Planas; al d’Educació, Pilar Alegría, que assumeix també les competències d’Esports, a més de la representació. Diana Morant serà una altra de les ministres que continuarà al Consell de Ministres, afegint a Ciència les competències d’Universitats. José Luis Escrivá deixa Seguretat Social per dirigir la nova cartera de Transformació Digital, que s’esqueixa d’Economia. Escrivá es perfila com a substituït de Calviño si finalment és elegida per presidir el BEI (Banc Europeu d’Inversions).

Nous ministres

El nou ministre de Política Territorial al nou Govern de Pedro Sánchez serà l’expresident socialista de les Canàries fins al 28M, Ángel Víctor Torres. El departament que ara ocupava Isabel Rodríguez també adquirirà un paper clau en aquesta legislatura a causa dels diferents compromisos adquirits amb les forces sobiranistes en els respectius pactes d’investidura. 

La cartera d’Indústria la dirigirà l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i confirmen fonts de la Moncloa. Al capdavant d’aquest departament, que tindrà un paper clau en el desenvolupament dels fons europeus, hi havia el canari Héctor Gómez.

El nou ministre de Transports, antic Foment, serà Óscar Puente. L’exalcalde de Valladolid i persona de confiança de Pedro Sánchez substituirà la catalana Raquel Sánchez. Un perfil amb duresa retòrica i capacitat de parallamps del president del Govern central. La seva cartera tindrà les competències de Mobilitat Sostenible però no de Vivenda. Aquestes últimes tindran rang propi de ministeri, al capdavant del qual se situarà Isabel Rodríguez, que actualment dirigia Política Territorial. Rodríguez deixarà les funcions de portaveu del Govern.

Torres enfrontarà reptes en aquesta legislatura que tenen a veure amb el debat per al reconeixement nacional de Catalunya i Euskadi o les transferències de competències acordades. El mateix Pedro Sánchez, durant el debat d’investidura, va avançar que s’obriria aquesta legislatura una debat sobre el model territorial, «tenint com a referència» la Constitució espanyola. Tant Junts com ERC van deixar clar en el debat d’investidura que l’estabilitat de la legislatura està a les seves mans. Que no s’encalli, dependrà que hi hagi «avanços» en els compromisos firmats en el pacte d’investidura. El paper del ministeri de Política Territorial i el seu responsable haurà de tenir capacitat per fer equilibris i de negociació.