Sánchez defensa l’amnistia del procés com el «camí més segur» per a la unitat d’Espanya

El líder socialista presenta el seu Govern de coalició com l’«únic mur» davant l’«onada reaccionària» del PP i Vox

Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez. / David Castro

Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez ha trigat més de 40 minuts a entrar de veritat en el seu projecte de govern. Per deixar clar quina és l’alternativa a la seva coalició amb Sumar recolzada pel sobiranisme i independentisme català, basc i gallec, el líder socialista ha començat el seu discurs en el debat d’investidura estenent-se en els pactes del PP amb Vox, presentant l’Executiu central com l’«únic mur» davant una «onada reaccionària» que pot «acabar soscavant la democràcia». Establertes les bases, el president en funcions, que serà reelegit dijous per majoria absoluta, ha passat a centrar-se en els avanços socials que projecta per als «pròxims quatre anys», assegurant que el seu serà un Govern «estable», malgrat que no hi ha una majoria d’esquerres al Congrés, i ha deixat per al tram final l’aspecte més polèmic de la seva investidura: l’amnistia negociada amb ERC i Junts.   

En un argument que segur que no ha agradat a l’independentisme, Sánchez ha defensat la carpetada judicial al procés com el «camí més segur» per a la «unitat» d’Espanya. «A Catalunya hi ha ciutadans que consideren que estarien més bé sent independents. El Govern no comparteix aquesta idea. ¿Com garantim aquesta unitat? ¿Per la via de la imposició o per la del diàleg i el perdó? –s’ha preguntat el líder socialista. EL PP ja va provar la primera via. El resultat va ser la crisi territorial, institucional i constitucional més gran de la nostra democràcia. La recepta del PP va conduir al desastre. Nosaltres hem fet el contrari: la via del perdó, del diàleg, de la negociació, del retrobament. Hem anteposat la unitat a la fractura». 

L’amnistia, com abans els indults, és una eina «perquè aquells catalans que se senten independentistes pensin que Espanya també és un bon país per a ells», ha assenyalat el president en funcions durant un discurs en el qual ha portat a terme rellevants anuncis en el camp social, com el transport públic gratis per a nens, joves i aturats i la pròrroga de la rebaixa de l’IVA als aliments.