Sánchez es compromet a "desplegar" l'ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE

El líder del PSOE creu que el PP "ha dinamitat els ponts que condueixen als pactes" i demana que no "pressioni" el Rei

Pedro Sánchez

Pedro Sánchez / EVA ERCOLANESE - ACN

Sílvia Jardí - ACN

El líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s'ha compromès a "desplegar" l'ús del català a les institucions europees durant la presidència espanyola de la UE. Sánchez ha fet aquest anunci a menys de 24 hores de la constitució de les Corts Generals i quan encara no tenen lligats els vots que assegurin al PSOE la presidència de la Mesa del Congrés. Aquest gest arriba després que l'expresident Carles Puigdemont hagi demanat "fets comprovables abans de prometre cap vot". D'altra banda, Sánchez ha assegurat que el PP "ha dinamitat els ponts que condueixen als pactes" i ha reclamat als populars que no "pressionin" el Rei. Sánchez ho ha dit en una trobada de diputats i senadors del PSOE aquest dimecres al Congrés.

Sánchez ha remarcat que Espanya "parla en castellà, però també en català, eusquera i gallec" i ha admès que cal "fer més": "Podem fer més i farem més", s'ha compromès Sánchez, que tot seguit ha anunciat que impulsarà l'ús de les llengües cooficials a les institucions comunitàries.

Pel que fa a la presidència de la Mesa del Congrés, per la qual els socialistes proposen l'expresidenta balear Francina Armengol, els set diputats de Junts no decidiran el sentit del vot fins al mateix dijous al matí, en una reunió telemàtica. Puigdemont ha assegurat que "els punts cardinals" de la seva posició no han variat, "per més pressions i corredisses de darrera hora que hi hagi, i algun insult que se'ls descontrola". L'eurodiputat ha reclamat als socialistes "fets comprovables" abans de donar els vots de Junts, sigui per a la configuració de la Mesa com "acords de gran importància" com la investidura.

De la candidata que presenta el PSOE per encapçalar el Congrés, Francina Armengol, Sánchez ha dit que és "una socialista feminista, una dona amb caràcter fort, fortes conviccions i dialogant". També ha agraït la tasca a la presidenta del Congrés sortint, Meritxell Batet, pel seu "compromís, bon fer i la seva paciència", i al del Senat, Ander Gil.

El líder del PSOE, que ha confirmat que presentarà la seva candidatura per ser de nou investit president del govern espanyol, ha subratllat la "incapacitat" del PP "per a assumir la realitat política, social i territorial d'Espanya" i ha lamentat que "s'han deixat arrossegar per Vox". Considera, a més, que els populars "continuen sense admetre el seu fracàs electoral" i que "continuen buscant excuses que revelen la seva total incapacitat de sumar majories més enllà de la ultradreta".

En aquesta línia, Sánchez creu que el PP "ha dinamitat tots els ponts que condueixen a pactes amb altres forces més enllà de Vox" i que "això els deixa més aïllats que mai". Per tot plegat, el dirigent del PSOE ha instat els d'Alberto Núñez Feijóo a "acceptar el sistema parlamentari" i que "a Espanya governa qui té més suports". "Aquesta no és l'hora de pressions al cap de l'Estat".