ERC exhibeix cohesió interna al voltant del referèndum

Un 97% de les bases aprova la ponència de la 'via Montenegro' i el partit tanca files després de l'aval a la B-40

El Congrés Nacional d'ERC, en una votació

El Congrés Nacional d'ERC, en una votació / ACN

Bernat Vilaró (ACN)

ERC ha exhibit cohesió interna, a les portes d'encetar una setmana que podria ser decisiva per tancar un acord amb el PSC pels pressupostos. Esquerra ha celebrat el seu 29è Congrés Nacional aquest dissabte a Lleida, on ha aprovat la ponència política amb el 97% del suport de les bases que han anat a la cita. El document avala la 'via Montenegro' del referèndum pactat -50% de participació mínim i 55% de suports al 'sí' per "negociar" la independència-, i la negociació amb l'Estat. El text s'oposa al Quart Cinturó, un tema que ha sobrevolat el Congrés -amb centenars de quadres locals. ERC, però, ha tancat files després de l'aval a la B-40 i ha mostrat unitat al voltant del president del Govern, Pere Aragonès, ovacionat a la Fira de Lleida.

La lectura que fa ERC de la setmana és, finalment, positiva. Les bases han acabat acceptant, encara que a contracor, que el partit sacrifiqui l'oposició al Quart Cinturó a fi de salvar els pressupostos de la Generalitat. Aquest "bé comú" s'hauria de desencallar els propers dies, en funció de com avanci la represa de les negociacions amb el PSC, dilluns que ve.

Unes 1.400 persones han tancat files amb el partit, i ha ovacionat tots els seus líders: des dels candidats i candidates municipals, amb l'alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall, al capdavant; fins a la cúpula de la direcció: Oriol Junqueras, Marta Rovira -des de Ginebra.

La primera en prendre la paraula en obert ha estat la portaveu, Marta Vilalta, que ha fet referència a la decisió sobre la B-40. La també portaveu parlamentària ha reivindicat que les "decisions complexes" són una "lliçó de responsabilitat" que estan reservades pels "valents".

Però l'aclamació més sonora ha estat pel coordinador nacional, Pere Aragonès, erigit com la figura d'ERC amb més pes institucional. El president de la Generalitat ha agraït la "comprensió" de la militància, i ha constatat que "governar no és fàcil". Aragonès també ha urgit a aprovar "ben aviat" els pressupostos, i ha reclamat un "gran acord" per tornar a celebrar un referèndum.

Així, la formació republicana ha evitat ferides internes, dos dies després d'avalar la B-40, i ha encetat avui el que espera que marqui l'agenda política del país: les urnes. ERC s'emmiralla ara en la 'via Montenegro', caracteritzada per posar dues condicions per fer efectiva la independència: que la consulta superi el 50% de la participació, i que el 'sí' arribi al 55% de suports.

En aquesta línia, Rovira ha reafirmat que el referèndum és "la millor opció" per proclamar la república: "Estem fent confrontació democràtica amb tots els ets i uts". La número dos d'ERC, que ha demanat "tornar a posar l'urna al centre del debat", també ha acusat els qui "juguen" amb la negociació per desgastar Aragonès: "Els pressupostos són de la gent, i no d'ERC, del Govern, del PSC o de Junts".

La cloenda l'ha liderat Junqueras, que en l'últim Congrés encara estava empresonat. El president republicà ha reivindicat el seu partit com l'únic amb una estratègia "eficaç, explicitada i de consens" per aconseguir la independència. I ha assegurat que l'aposta d'Esquerra és "l'única" que pot comptar amb el suport internacional i el consens de la majoria de la societat del país.

Així mateix, ha ofert ERC a aquelles formacions que "no sàpiguen" com fer la república, sense fer esment directe a Junts: "Qui no té un camí vol que ningú el tingui. Nosaltres el tenim". Finalment, ha avisat que la negociació per resoldre el conflicte polític es pot "concretar" amb la comunitat internacional, si la Moncloa no s'avé a la taula de diàleg.

Junqueras ha definit ERC com "el partit gran" que defensa Catalunya arreu. Un partit que avui ha sortit reforçat del seu propi Congrés Nacional i que, si la setmana que ve tanca un acord pels pressupostos, veurà com pot allargar la seva estada en solitari a Palau.

La B-40 podria ser la via per allargar la legislatura. Una legislatura que ERC vol aprofitar per aprofundir en el referèndum negociat.