Els xuixos artesanals de l’empresa centenària gironina Can Castelló es poden trobar des d’aquest novembre a Figueres. L’establiment està situat al carrer de Sant Pere número 15, a tocar el Teatre-Museu Dalí, i és la primera botiga de l’Alt Empordà que ven únicament “autèntics xuixos de Girona”. L’espai és de 40 m2 i ha generat tres llocs de treball. Els xuixos de Can Castelló es caracteritzen per ser elaborats a mà, un a un, artesanalment, amb la mateixa recepta de fa més de cent anys i amb productes de proximitat. Aquesta, és la segona botiga de la província de ven aquests xuixos, després de la que hi ha situada a la ciutat de Girona, on Can Castelló hi té ubicat l’únic obrador del món especialitzat en l’elaboració d’aquest tipus de dolços. Els xuixos de Can Castelló tenen un pes d’uns 50 grams i n’hi ha de 9 gustos: el tradicional de crema, ratafia, xocolata, torró tou d’Agramunt, poma, cheesecake amb melmelada de gerds, cafè, dolç de llet i lemon pie.

 Fins fa un any, els xuixos de Can Castelló només es podien trobar en alguns establiments de tot Catalunya, gràcies a diferents distribuïdors. El 2021 es va obrir el primer a la ciutat de Girona i, des d’aquest novembre, també es troben a Figueres. S’està meditant l’obertura de dues botigues més, properament, entre les comarques gironines i barcelonines. Julià Castelló, que lidera Can Castelló amb Pilar Campos, explica que “el xuixo és molt gironí i català, la nostra elaboració és totalment artesana i volem que encara sigui més conegut, com a mínim, arreu de la província i més enllà. Fins fa dos anys, els nostres xuixos només es trobaven en algun establiment extern que no disposava de tots 9 sabors”.

 Castelló subratlla que “hi ha diferents maneres d’elaborar els xuixos, però no tots són ‘l’autèntic xuixo de Girona’. Els nostres, sí que ho són. Els xuixos sempre s’han d’omplir abans de coure’s, mai després; nosaltres estirem el producte, el farcim, l’enrotllem, el fermentem amb humitat i calor controlada i el fregim amb oli. S’ha de procurar que el farcit no surti pels costats i que el cilindre quedi ben tancat”.

El responsable de l’empresa familiar Can Castelló descriu el xuixo com “una mescla entre una pasta de full i un croissant, cruixent i esponjós”. És un producte de consum immediat i que conserva la millor qualitat en un màxim de tres dies. Els ingredients bàsics són la llet, farina, ous, llevat, sal i sucre i Can Castelló treballa amb matèries primeres de proximitat: farina de Girona, llet fresca del Baix Empordà i ous del Pla de l’Estany, que suposen “el 75% del producte en l’elaboració del xuixo”. Al llarg d’aquest temps “del xuixo original només hem substituït els greixos animals per la margarina vegetal, que permet millor qualitat del producte per salut i és més lleuger pel paladar”.

Un obrador només de xuixos i productes de cinquena gamma

Després d’elaborar els xuixos en un espai compartit, ara fa tres anys Julià Castelló i Pilar Campos van posar en marxa un obrador especialitzat només en l’elaboració de xuixos de manera totalment artesanal, manual i fets diàriament. Està situat a l’Eixample de Girona, en unes instal·lacions de 120 m2, i compta amb 11 treballadors.

El producte conserva la seva millor qualitat en un màxim de tres dies un cop fet i el 2020, després de diferents assajos (I+D), van començar a elaborar xuixos de cinquena gamma, totalment acabats i congelats per a restauradors i botiguers, que poden servir-los directament, prèvia descongelació o amb una mínima regeneració.

Diferents generacions i inicis al barri del Mercadal

Can Castelló elabora ‘l’autèntic xuixo de Girona’ amb una recepta centenària que ha anat passant de pares a fills per fer cada dia aquest preuat dolç. Castelló i El Xuixo de Can Castelló són, cadascuna, una marca registrada, fet que serveix per identificar el producte de forma exclusiva. El fundador, Julià Castelló i Moré va aprendre l’ofici de flequer a Girona i amb Carme Pericot i Romagós es van casar i van obrir la seva fleca al 1898 al barri del Mercadal. La nissaga de flequers i pastissers ha anat passant de generació en generació, amb Lluís Castelló i Sabina Viguera, i Julià Castelló i Maria Teresa Maite Pérez. Als anys 60 va passar a ser una pastisseria de referència a la ciutat de Girona i, actualment, Julià Castelló Pérez i Pilar Campos es troben al capdavant del negoci.