La sèrie d'imatges de la cursa d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat, una fotografia d'adolescents de Salt amb la cara tapada i encenedors a les mans, una imatge al·legòrica del conflicte de Ryanair a l'aeroport de Girona o, el que és el mateix, els treballs més destacats dels fotoperiodistes gironins al llarg del 2011 reunides en l'exposicio 'Nou mirades a dotze mesos' que acull el Col·legi de Periodistes de Girona. Són una seixantena d'imatges presentades a la tercera edició dels premis Carles Rahola. Els companys de professió homenatjaran en la inauguració el fotògraf Jordi Velasco, que va morir l'11 de maig després de patir un accident d'avioneta. Velasco va guanar el premi l'any 2010.

Perquè una fotografia guanyi el premi Carles Rahola no només ha de ser impecable a nivell tècnic, sinó que ha de "parlar" per sí sola, que sigui una imatge que informi, ha explicat el president del Col·legi de Periodistes a la demarcació de Girona, Narcís Genís. L'exposició 'Nou mirades a dotze mesos' recull una selecció d'aquestes imatges, les fotografies que els mateixos fotoperiodistes van presentar a la tercera edició dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola i que finalment va acabar guanyant la sèrie d'imatges d'Eddy Kelele sobre la cursa d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat.

Genís ha detallat que no només hi ha imatges dels moments més destacats informativament parlant, sinó altres fotografies especialment més artístiques que també han aparegut en premsa per il·lustrar notícies. A la mostra hi ha 25 treballs que en total apleguen 58 fotografies de nou fotoperiodistes de les comarques gironines: David Aparicio, Cèlia Atset, Joan Castro, Carles Colomer, Pere Duran, Eddy Kelele, Aniol Resclosa, Jordi Ribot i Jordi Velasco.

"Una imatge de la que estava especialment orgullós"

'Nou mirades a dotze mesos' es podrà veure des d'aquest dimarts fins el dia 29 de juny al Col·legi de Periodistes de Girona. En la inauguració, els fotoperiodistes han preparat un homenatge a Jordi Velasco, el fotògraf de 28 anys que va morir l'11 de maig després de patir un accident d'avioneta mentre feia un reportatge fotogràfic a Roses. El fotoperiodista Roger Lleixà ha recordat que Velasco havia presentat fotografies cada any als Premis Carles Rahola i, de fet, va guanyar l'any 2010 amb una imatge sobre la nevada.

"Llegirem un petit text d'homenatge, per recordar-lo", ha explicat Lleixà. A la mostra hi ha sis fotografies de Velasco. Lleixà ha explicat que n'hi ha una, titulada 'Salvament Marítim', de la que Jordi Velasco estava "especialment orgullós" perquè en aquesta instantània sobre el rescat d'una embarcació incendiada va aconseguir "unificar les seves dues grans passions", el fotoperiodisme i la fotografia aèria.