El vot dels residents a l'estranger podria deixar Josep Maria Cervera (Junts) sense escó

L'alcalde de Port de la Selva només té 363 vots de marge respecte al PP

Dels nous escons que «ballen» al conjunt de l'estat, el sisè de de la demarcacio de Girona és el més ajustat

Josep Maria Cervera, al centre, seguint el recompte electoral a la seu de Junts.

Josep Maria Cervera, al centre, seguint el recompte electoral a la seu de Junts. / Marc Martí

Miguel Ángel Rodríguez

Les eleccions generals del 23-J encara no han acabat. Encara hi ha diversos milers de vots per contar que podrien ser decisius en l'ajustada aritmètica parlamentària que van llançar les urnes diumenge passat. Fins a aquest divendres a les 8.00 del matí no començarà el recompte del vot Cera, el que correspon als residents a l'estranger, que podria provocar un ball d'escons en gairebé una desena de províncies i complicar encara més la conformació d'una majoria parlamentària que permeti investir president a un candidat. D'aquests nou escons, el més ajustat és el sisè diputat per Girona que, de moment, està en mans de l'alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera (Junts). Cervera va aconseguir l'escó per només 363 vots de marge sobre el PP que, amb Concepcio Veray, lluitava per entrar al Congrés. Si en el vots de residents a l'estranger de Girona, hi hagués 363 vots més per al PP que per a Junts, l'alcalde Port de la Selva no seria candidat.

Des del 15 de juliol i durant cinc dies van estar instal·lades les urnes en les ambaixades i consolats espanyols repartits per tot el món perquè votessin els més de 2.330.000 ciutadans espanyols que estan registrats en les oficines consulars. La xifra de quants han exercit el seu dret al vot encara es desconeix i no serà fins al divendres que es comptabilitzi, però s'espera que doblegui les dades de 2019 -van votar més de 145.000 persones, un 6,85% del cens- a la vista del que ja va ocórrer en els comicis autonòmics del passat 28-M.

ELS DOS DIPUTATS MÉS RENYITS

A l'espera del recompte d'aquest vot estan expectants en nou províncies, on l'últim escó es va guanyar per menys de 2.000 vots i que ara podria canviar d'amo. El PP és qui arriba a aquesta batalla amb majors possibilitats de gratar algun diputat més. A Cantàbria es va quedar a 428 vots d'arrabassar un escó a Vox i encara més ajustada és la disputa a Girona, on els populars estan a 363 paperetes de llevar un seient a Junts.

Si el PP aconsegueix guanyar totes dues batalles el bloc de la dreta (PP, Vox, Coalició Canària i UPN) aconseguirien 172 diputats, empatant amb el bloc progressista (PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG). Amb aquesta nova aritmètica parlamentària, Alberto Núñez Feijóo seguiria sense possibilitats de ser investit després que el PNB hagi rebutjat iniciar converses per a facilitar la seva investidura com a cap de l'Executiu central. No obstant això, sí que suposaria un canvi per a Pedro Sánchez, atès que no li serviria amb l'abstenció de Junts per a mantenir en la Moncloa, sinó el seu vot favorable.

A més, el PP podria aconseguir un tercer escó a Madrid, on li van faltar 1.749 vots per a arrabassar-l'hi al PSOE, encara que aquesta victòria és més complicada. Els socialistes, per part seva, podrien fer a Tarragona amb un diputat de Junts, on es van quedar a 1.298 paperetes; a Salamanca amb un del PP, estan a 1.896 vots; i a Ceuta amb un altre escó conservador, estan a 1.587 vots. Per contra, Sumar aquesta a 1.517 vots d'aconseguir un seient del #PSOE per Santa Cruz de Tenerife i Vox a 1.287 de fer-ho a Albacete. L'últim amb un marge tan just és a Terol, on Terol Existeix està a 1.956 vots del PP.

En el molt improbable cas que PP i Vox sortissin victoriós de tots aquests combats i el PSOE no guanyés cap de les llistes, el bloc de la dreta se situaria amb 175 escons, encara un per sota de la majoria absoluta. En l'escenari contrari, amb el bloc progressista fer amb tots els escons als quals opta, també aconseguirien els 175.

PRINCIPALMENT PROGRESSISTA

Una dada a tenir en compte és que el vot dels ciutadans que resideixen a l'estranger sol ser eminentment progressista. En les dues eleccions generals que es van celebrar en 2019 va ser el #PSOE qui va guanyar en el vot CERA amb prop del 27% dels vots, mentre que en la de 2016 va ser Podemos i les seves confluències els qui van aconseguir la victòria amb més del 30% de les paperetes.