Ponsatí torna a Catalunya malgrat la nova ordre de detenció de Llarena

L'eurodiputada de Junts està a Barcelona, però no té intenció d'entregar-se voluntàriament

Natàlia Segura - ACN

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat a Catalunya aquest dilluns malgrat la nova ordre de detenció que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar contra ella per la causa de l'1-O. Segons ha confirmat ella mateixa a Twitter, està a Barcelona aquest matí i no té intenció d'entregar-se voluntàriament. "Aprofitant la fresca del mati he fet un vol fins a la Casa Vicenç. Mentre siguem aquí, Catalunya continuarà dempeus", ha dit en una piulada. Al juny Llarena va dictar una ordre de detenció nacional Ponsatí després de la seva incompareixença a l'alt tribunal el 24 d'abril. En la interlocutòria, Llarena sostenia que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial".

El magistrat instructor remarca que l'ordre de detenció nacional té com a finalitat prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i recorda que si Ponsatí compareix voluntàriament, l'ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel.

Sense immunitat

Ara mateix Ponsatí no té immunitat europarlamentària, ja que la desestimació del Tribunal General de la Unió Europea del seu recurs contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la protecció parlamentària suposa la fi la de la immunitat cautelar. Segons marca l'article 162 del reglament del TJUE i el TGUE, llevat que l'auto de cautelars que va fer el TJUE marqui una data sobre les mesures cautelars, "la mesura prescriu quan es dicta la sentència que tanca el procediment". En el cas de Ponsatí, el TJUE no especificava fins quan els donava la immunitat provisional, així que la immunitat cautelar ara decau.Per ara, la defensa de Ponsatí no ha presentat recurs al TJUE.