Educació es queda sense estoc per reposar els ordinadors espatllats

Els centres catalans que encara no en disposen per a primer i segon d’ESO no els rebran abans del tercer trimestre del curs 2023-2024

Alumnes d’un institut, en una fotografia d’arxiu.

Alumnes d’un institut, en una fotografia d’arxiu. / ZOWY VOETEN

Helena López

La notícia va arribar a principi de curs i no va caure precisament bé: els ordinadors per a primer d’ESO als no pocs centres educatius catalans que encara no en tenien no arribarien abans del tercer trimestre del curs 2023-2024. La previsió per als instituts que van apostar per Windows [els que van optar per l’opció Chromebook han tingut més sort] és que els rebran el maig del 2024. A aquest escenari s’hi ha afegit ara una altra notificació de la Coordinació Digital del Departament d’Educació: no supliran, tampoc, els ordinadors espatllats. És a dir, l’alumne a qui li falli el portàtil haurà de seguir tot el curs sense. Així se’ls va explicar als centres i aquests ho van comunicar a les famílies, que han rebut amb més o menys resignació la informació que si als seus fills els falla el portàtil, hauran de treballar sense ell. Se’ls assegurarà seguir el seu aprenentatge en paper.

I no hi ha opció que les famílies que s’ho puguin permetre assumeixin pel seu compte la reparació i el cost, ja que Educació no ho permet: només els tècnics del Servei d’Atenció a l’Usuari (SAU) poden tocar els portàtils. Tampoc és possible que l’alumne pugui portar un ordinador de casa.

Aparells reutilitzats

«Sobre el paper tot és meravellós, però després no hi ha recursos. L’estratègia digital i tot l’esforç que ens van obligar a fer el curs passat perquè ara ens diguin que els ordinadors de primer no arribaran fins al maig i que no tenen tampoc portàtils de recanvi per a cap curs perquè els que tenien els han mobilitzat [la ja clàssica redistribució de recursos]», assenyala la directora d’un institut de Barcelona de complexitat mitjana.

El director d’un altre centre a la mateixa ciutat, tot i que en aquest cas de màxima complexitat, confirma que al seu centre no han arribat portàtils ni per a primer ni per a segon d’ESO. «Fa la sensació que el departament va fer un gran esforç en el seu moment, però ara ha posat el fre, ja sigui per motius pressupostaris o tecnològics», apunta, i afegeix que en el seu moment els van repartir ordinadors de tercer d’ESO a batxillerat i els han anat reutilitzant.

Aquesta situació de falta d’estoc ha forçat cada institut a reorganitzar-se com ha pogut. Hi ha centres on els nous docents estan fent classes amb els seus ordinadors personals. En d’altres, han hagut de retirar els portàtils als cicles formatius per tapar els forats en l’obligatòria. És el cas d’un centre de màxima complexitat en una ciutat mitjana del Vallès Occidental. «És molt trist veure que un pla que en teoria venia per quedar-se no tingui continuïtat. Tot i que en teoria aquest pla no estava pensat per a cicles formatius, durant els dos primers anys postpandèmia les dotacions d’ordinadors eren generoses i al nostre institut sí que van arribar per als alumnes de grau mitjà, que en realitat són alumnes de cinquè d’ESO; els problemes estructurals no desapareixen quan s’acaba l’ESO», relata un professor que treballa amb aquests nois Arts Gràfiques i Preimpressió.

«Sense ordinadors no es pot fer el cicle. Tenim els ordinadors del mateix centre, que són de 2011 i van com van, però com a mínim podem garantir l’ordinador a l’aula, però a casa no. Molts no tenen ordinador, o no tan potents per suportar el programa», lamenta el docent, que remarca l’impacte negatiu que aquesta situació té sobre l’alumnat més vulnerable.

«Fem molt poca cosa»

Sobre aquest mateix impacte parla el director d’un altre centre sense ordinadors en el primer cicle d’ESO: «No hem deixat el tema digital, però fem molt poca cosa perquè assumim que hi ha alumnes que no tenen recursos», apunta.

Malgrat que la manca d’estoc de Windows per substituir els ordinadors espatllats ha sigut comunicada a les direccions de nombrosos centres de serveis territorials catalans diferents, fonts de la conselleria asseguren que «en aquests moments tenen un estoc suficient, però no folgat»; resposta que xoca amb l’experiència narrada tant per docents com per famílies. «Estem fent gestions per alliberar ordinadors que sabem que no s’utilitzen per ampliar-lo; i en qualsevol cas, aquest estoc actual es prioritza entre la matrícula viva, els ordinadors que es trenquen i l’alumnat més vulnerable de primer i segon d’ESO», prossegueix la mateixa veu d’Educació.

Des de la conselleria asseguren «estar treballant en la culminació del pla digital, que es troba en la seva última fase».