El curs començarà dimecres amb tardes lectives i una convocatòria de vaga

Els estudiants de Batxillerat i Formació Professional tornaran a les aules el 12 de setembre

Les PAU es mantindran sense canvis aquest proper curs

Alumnes gironins tornant a les aules, en una imatge d’arxiu. | ANIOL RESCLOSA

Alumnes gironins tornant a les aules, en una imatge d’arxiu. | ANIOL RESCLOSA

Meritxell Comas

Sembla que, de moment, l’avançament del calendari escolar ha arribat per quedar-se. I és que enguany, el curs començarà abans per segon any consecutiu: els alumnes d’educació infantil, primària i ESO tornaran a les aules dimecres, mentre que els estudiants de Batxillerat i Formació Professional ho faran el 12 de setembre. Alguns docents, però, s’hi oposen, i reclamen endarrerir l’inici de les classes per poder preparar-les en condicions. «És una qüestió de qualitat educativa», defensa la portaveu del sindicat USTEC-STEs a les comarques gironines, Glòria Polls.

A diferència del curs passat, però, les tardes de setembre seran lectives. Un canvi significatiu respecte el setembre passat, quan Educació va apostar per la jornada reduïda i amb una oferta de tardes de lleure educatiu. La fórmula no va acabar d’agradar a la comunitat educativa, amb crítiques generalitzades per part de docents, sindicats i famílies, que les va qualificar d’«aparcanens» «sense contingut pedagògic», que va obrir la bretxa entra la pública i la concertada (que va començar el curs ja matí i tarda), i això va fer que la conselleria corregís aquest moviment. «Començar el curs la primera setmana de setembre és una bona mesura per a l’alumnat, especialment per a l’alumnat vulnerable. I, per millorar la qualitat de l’educació i la tasca docent, el curs començarà en horari educatiu complet», assenyalava l’aleshores conseller d’Educació Josep Gonzàlez-Cambray, en un correu electrònic enviat a les direccions dels centres.

El curs 2023-2024 finalitzarà el 21 de juny per a infantil, primària i ESO, i el 17 de juny pels estudiants de Batxillerat i FP.

No hi haurà nova selectivitat

Després de mesos d’incertesa, el govern espanyol ha decidit aparcar el reial decret que regula el futur model d’exàmens d’accés a la universitat. Després de rebre i estudiar diversos informes, el Ministeri d’Educació i FP va comunicar dijous a les comunitats autònomes els seus plans sobre aquest tema: seguir com fins ara i no iniciar els canvis previstos. Aprovar i implantar la normativa seria, en la seva opinió, excedir-se en les competències que té un govern en funcions. La normativa deia que el futur model d’exàmens, menys memorístics i més creatius, s’havia de començar a implantar al juny de 2024 de forma progressiva per a estar completament assentat al 2028.

El representant de Secundària a la Junta Permanent de Directors de Catalunya i director de l’institut Santiago Sobrequés de Girona, Joan Cumeras, va subratllar que «una cosa tan objectiva com la redacció de les PAU no hauria de dependre de qui hi ha al govern» i va lamentar que és un «contrasentit» que «portem un any treballant amb el nou currículum i ara la selectivitat torni a ser com abans». Per la seva banda, la portaveu territorial del sindicat USTEC-STEs a les comarques gironines, Glòria Polls, va reclamar que «no podem tornar a caure en la improvisació perquè està en joc el futur dels nostres alumnes».

Jornada de vaga

Els sindicats USTEC-STEs, CGT i la Intersindical han decidit tirar endavant la convocatòria de vaga prevista pel 6 de setembre, data en què arrencarà el nou curs, «davant l’immobilisme latent i permanent del Departament pel que fa a la recuperació de les condicions laborals, l’estabilització dels treballadors i un calendari escolar racional, que el Departament en algun moment s’havia compromès a negociar». En un comunicat, exposen que «hem constatat que el canvi al capdavant de la conselleria d’Educació no ha vingut acompanyat d’una millora en les negociacions, sinó d’una línia continuista i impositiva» i lamenten que «el canvi en la conselleria ha suposat una passa enrere després de tot un curs de negociació».