La Fundació Carulla ha anunciat els resultats de la 45a edició dels Premis Baldiri Reixac, els guardons anuals que impulsen i reconeixen projectes educatius que utilitzin l’art i la cultura per a millorar i transformar la societat. Enguany, els premis posen en valor el gran esforç i treball que es fa des de l’escola catalana per fer front a la progressiva desaparició del català entre els joves i la sensibilització sobre l’emergència climàtica. En tota la sevatrajectòria els Premis Baldiri Reixac han permès a més de 570 escoles i 441 mestres tirar endavant les seves iniciatives transformadores.

En aquesta edició, l'Institut Cendrassos de Figueres ha estat guardonat amb els Premis Baldiri Reixac a experiències innovadores per haver treballat la gestió emocional, la inclusió i el foment de l'esperit crític a través del projecte 'Pliboniga, millorem el nostre entorn'. Aquest reconeixement es tradueix en una dotació econòmica pel centre de 500€.

Marta Esteve, directora general de la Fundació Carulla, destaca que “la integració de la cultura i les arts en l'educació no només enriqueix el procés d'aprenentatge, sinó que també promou una educació més inclusiva. En aquests 45 anys dels guardons, l’impuls i el reconeixement als projectes i a les escoles transformadores han beneficiat a gairebé 22.000 alumnes d’escoles catalanes.

Els Premis Baldiri i Reixac 2023 han rebut un total de 101 propostes de projectes educatius, dels quals 29 han obtingut un premi. Les categories de premis són:

  • Premi a l’escola transformadora: premi de 3.000€ per aquell centre educatiu compromès en el treball amb la cultura, la llengua catalana i les arts per fer front als reptes socials i culturals actuals.
  • Premi Baldiri a projectes artístics de llengua catalana: quatre premis de 4.000€ per projectes educatius que promouen la llengua catalana mitjançant l’ús dels llenguatges artístics
  • Premi Baldiri a projectes artístics d’emergència climàtica: quatre premis de 4.000€ per projectes educatius que treballen per afrontar l’emergència climàtica en el marc d’un treball més global dels ODS.
  • Premi Baldiri a experiències innovadores: 20 premis de 500€ pels centres educatius que hagin treballat la gestió emocional, la inclusió i el foment de l’esperit crític.

L’entrega dels premis es farà el proper 18 de juny al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, amb presència de tots els centres premiats.

La cultura i l’educació com a motor de canvi

La Fundació Carulla té com a missió posar la cultura i les arts al centre dels aprenentatges dels alumnes. L'art proporciona una forma única i enriquidora d'aprendre, connectar i explorar el món. Mitjançant l'ús de l'art i la cultura en l'educació, s'ofereix als alumnes l'oportunitat de treballar des de diferents capacitats i perspectives, estimulant la seva creativitat, la seva sensibilitat i la seva capacitat de reflexió crítica. Aquest enfocament permet als alumnes una experiència educativa més activa, significativa i propera, que els permet aprendre de manera més enriquidora i connectada amb el món que els envolta.

Les arts ofereixen una àmplia gamma d'expressió i comunicació que pot connectar-se amb les diverses habilitats i estils d'aprenentatge dels alumnes. Això permet a cada alumne explorar i expressar-se d'una manera que sigui més significativa i rellevant per a ells. A través de l'enfocament en la cultura i les arts, la Fundació Carulla proporciona als alumnes eines per a treballar des d'altres capacitats, desenvolupar la seva identitat i créixer de manera integral.