Els Premis Kabua "Joves per canviar el món!", de la Universitat Autònoma de Barcelona, han distingit dos treballs audiovisuals d’estudiants de l’Alt Empordà. Per una banda, la proposta "Tòxic x Icària" d’un grup d’alumnes de l’Institut Monturiol de Figueres s’ha endut el segon premi. I un grup de sis alumnes de La Salle Figueres ha rebut el cinquè premi pel curtmetratge titulat "Lamor", que defensa la diversitat sexual i exposa petites escenes que pot viure un adolescent homosexual.

Dos dels representants dels guanyadors del Monturiol | INS NARCÍS MONTURIOL

El videoclip de l’Institut Narcís Monturiol es presenta amb una cançó que tracta sobre «com de tòxics ens hem tornat els humans contra el medi ambient, i que junts podrem acabar amb la contaminació». L’enregistrament es contextualitza en la difusió de l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’alumnat i professorat del grup de treball Projecte Icària han elaborat han creat una lletra destinada a sensibilitzar sobre la necessitat de tenir cura de l’entorn natural i Quirze Puigdevall n’ha arranjat la base musical.

Per la seva banda, els alumnes de La Salle han redactat el guió de Lamor, han fet les gravacions i s’han encarregat de l’edició posterior. «En aquests projectes deixem que siguin ells mateixos i que expressin a la seva manera el que senten i pensen», explica Sabina Llavero, tutora del projecte, i hi afegeix: «La nostra intervenció només ha consistit en proporcionar-los els recursos que necessiten: espai, temps i tecnologia».

«Valorem que des de l’escola ens permetin treballar aquest tema perquè, en molts casos, trobem nois i noies de la nostra edat que no comprenen com se senten i veuen que no encaixen dins d’aquesta societat. De la mateixa manera, tampoc tenen ni les eines ni els coneixements per poder descobrir-ho», expliquen en Jordi i l’Arnau, dos dels representants de l’equip de La Salle Figueres.