Prop d'un 25% dels nens i nenes en edat escolar presenten algun tipus d'alteració visual no detectada que es pot reeducar mitjançant teràpia visual. Pot ser que, darrere d'alguns problemes de lectura (lentitud, pèrdues constants, confusió de lletres o invenció d'algunes paraules) o certa simptomatologia (llagrimeig, mal de cap, picor d'ulls o parpelleig excessiu), s'hi amagui una alteració visual, que caldrà diagnosticar acuradament i, si s'escau, tractar de manera adequada, segons expliquen els responsables de l'Òptica Chavarria de Figueres.

L'optometria és la ciència encarregada d'estudiar i millorar les habilitats visuals mitjançant diverses tècniques, entre les quals destaca la teràpia visual. Les exigències de la societat que ens envolta han fet que un sistema inicialment dissenyat per treballar còmodament en visió llunyana, en poc temps s'hagi hagut d'adaptar a distàncies curtes i espais tancats. Ja no només és suficient saber si hi veiem bé o no, o si necessitem portar ulleres o lents de contacte per assolir una bona agudesa visual.

El nostre sistema de visió està dotat d'una sèrie d'habilitats que, com a tals, poden ser reeducades per a facilitar-nos l'adaptació al medi en què vivim. En aquest sentit, un dels medis on els més petits passen més hores és a l'escola. Tenint en compte que un 80% de les tasques que allà s'hi fan requereixen la participació de la visió, podrem entendre la importància d'aquesta per a l'adquisició dels nous aprenentatges.

Una bona nutrició incidirà en el desenvolupament del sistema visual, però, també, en la memòria, els processos d'aprenentatge i la capacitat d'atenció a part d'afavorir la resta de funcions vitals de l'organisme i garantir així la salut i la felicitat del nen i de la nena.

Dieta equilibrada

L'eina més eficaç que tenim a l'abast per controlar l'aportació de nutrients al sistema és l'alimentació. Una dieta equilibrada esdevé imprescindible per portar a terme aquest control.

Tenint en compte l'exigent demanda del sistema visual, aquesta consistirà en la ingesta diària de tres peces de fruita i una ració d'hortalisses, de verdura cuita i de proteïnes (preferentment d'origen vegetal), la rotació dels hidrats de carboni i dues racions de llegums per setmana.

Dins d'aquesta dieta, hi ha dos elements de gran valor que cal prioritzar, en aquest sentit: l'oli d'oliva (bàsic per cuinar i com a condiment) i els àcids grassos omega-3 (que trobarem al peix blau, preferentment cru, a les algues, la soja o les nous).

El consum d'omega-3 duplica la velocitat de processament de la informació i millora el comportament i el rendiment dels nens/es en edat escolar.

Òptica Chavarria

Adreça: carrer Sant Pau, 42. Figueres

Telèfon: 972 507 693

Correu: chavarriaoptics@gmail.com