El concurs literari Ficcions, adreçat a joves que estudien el segon cicle d'ensenyament secundari i de batxillerat en centres educatius de Catalunya, Illes Balears i País Valencià, celebra la 12a edició. En aquesta edició, participen 3.660 alumnes de 277 centres. Entre aquests, hi ha joves de set instituts de l'Alt Empordà: La Jonquera, Escolàpies Figueres, Cap de Creus de Cadaqués, Ramon Muntaner de Figueres, Alexandre Deulofeu de Figueres, Institut d'Empuriabrava i Illa de Rodes de Roses.

L'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, organitza aquesta iniciativa d'èxit creixent per a la promoció de la lectura i l'escriptura en llengua catalana.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha afirmat: «Ficcions és un concurs literari a la xarxa que va més enllà de llegir perquè participar-hi demana als estudiants posar en marxa les quatre habilitats lingüístiques en català: llegir, escoltar, parlar i escriure, adobades amb l'essència de la comunicació: el treball en equip. I estès a tota la comunitat que la parla. Per això, hi donem suport».

La dinàmica del concurs consisteix a escriure una història en català, dividida en tres capítols. S'hi pot participar de manera individual o en grup de fins a tres persones, que poden ser de diferents classes i instituts. El punt inicial de la història s'ha d'escollir entre diversos textos proposats que enguany són de Gemma Lienas; Joan-Lluís Lluís; Irene Solsona; Joan Roís de Corella i Jordi Sierra i Fabra.

Tota l'activitat es du a terme per Internet, mitjançant el web www.ficcions.cat, on cal registrar els participants, i pujar els capítols escrits. En aquest espai hi ha els recursos necessaris per a escriure el relat i les dates i condicions específiques de lliurament de cada capítol. A final de març el jurat començarà a valorar quina és la millor història tenint en compte la qualitat literària, la coherència argumental, i la originalitat dels textos.

La identitat dels finalistes es farà pública la segona quinzena d'abril, i els guanyadors es donaran a conèixer en els cinc actes de lliuraments de premis que tindran lloc el mes de maig a Mallorca, Menorca, Eivissa, València i Barcelona.