Els Pastorets es representen a Catalunya des del segle XVII i a l'Institut Narcís Monturiol de Figueres, des de fa sis anys. El professorat, un cop acabades les classes, substitueix els llibres per la samarra, el sarró i els escalfadors de borreguet, la faixa, la barretina vermella i el davantal, i es posa en la pell dels personatges de l'imaginari Folch i Torres. L'elenc, format per uns 25 actors i actrius, està dirigit pel també professor Ernest Pibernat, jubilat des de fa molt poc, però encara molt actiu, en aquest cas, en la docència teatral.

Pibernat ha refet, en clau d'humor, el text de Folch i Torres, i cada any sorprèn els seus companys amb alguna novetat enginyosa. L'actualitat política del país, de fet, s'evidencia en alguns dels diàlegs, però, per gaudir de l'espectacle, cal anar-lo a veure.

EL DIRECTOR DEL MUNTATGE TEATRAL, ERNEST PIBERNAT

Aquest divendres, dia 29 de novembre, els Pastorets del Monturiol fan la primera representació, de les quatre que han programat aquesta temporada, a la Sala El Trull de Cistella. L'entrada costa 6 euros i el públic, al mateix temps que passarà una bona estona, col·laborarà amb l'escola Mossèn Josep Maria Albert. Els següents bolos són al Port de la Selva (5 de desembre), el Teatre El Jardí de Figueres (20 de desembre) i Pedret i Marzà (10 de gener).

L'equip artístic es felicita de poder portar per primera vegada el seu muntatge a El Jardí. «Vam demanar si seria possible, perquè, l'any passat, moltíssimes persones, que ens volien venir a veure a La Cate, es van quedar fora perquè no hi cabien, i ens van dir que sí», explica Pibernat, el qual es mostra molt content que, any rere any, els seus companys continuïn engrescats en portar a escena la seva idea teatral.

ELS ACTORS I LES ACTRIUS, EN L'ASSAIG GENERAL DELS PASTORETS

«El més increïble és que pensàvem que l'aventura duraria un any i ja en fa sis. I, quan proposes tornar-hi l'any vinent, la resposta sempre és contundent i immediata: hi tornarem. Mentre la gent del Monturiol estigui disposada a fer Pastorets, seguirem fent tombs per la comarca», somriu Pibernat.

EN FINALITZAR L'ASSAIG, TOCA COMENTAR AQUELLS ÚLTIMS RETOCS