Protestes de la pagesia

El Govern pacta amb els pagesos un pla especial de sequera i indemnitzarà els que han tingut pèrdues

L'executiu es compromet a recuperar les oficines comarcals per ajudar els agricultors amb la burocràcia

700 racions de fideuada al mig de l'AP-7

ACN

ACN

El Govern ha pactat amb els pagesos un pla especial de sequera que flexibilitzarà algunes de les mesures. L'executiu s'ha compromès amb els agricultors a indemnitzar-los fins al 80% de les pèrdues per restriccions d'aigua i als ramaders els ha garantit un pla de xoc per resoldre la manca d'aigua a les explotacions que no hi tenen accés. Són dues de les mesures més destacades que han acordat els representants dels pagesos amb el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, després de més de sis hores de reunió a Manresa. Sobre la reducció de la burocràcia, el Govern ha garantit que recuperarà les oficines comarcals per ajudar els agricultors i ramaders amb els tràmits i simplificarà les dades que demana.

En la reunió d'aquest dimecres els pagesos i el Govern han abordat mesures concretes sobre el pla de sequera, les ajudes i la burocràcia.

Pla especial de sequera

L'acord assolit preveu mesures diferents per a agricultors i ramaders per afrontar la sequera. Per als agricultors, a banda de les indemnitzacions, l'executiu s'ha compromès a garantir la supervivència dels cultius llenyosos i permanents (ametllers, oliveres o vinya, per exemple). Als ramaders, el Govern els garanteix l'aigua per a la subsistència de les explotacions de no engreix. Per a la resta de propietaris de bestiar redactarà un pla concret.

El pacte també preveu crear una taula de treball per planificar la modernització dels regadius i l'eficiència de l'ús de l'aigua i revisar les polítiques de conservació d'ecosistemes forestals.

Reducció de la burocràcia i pagament d'ajuts

Sobre la burocràcia, ambdues parts també han acordat treballar per tal que les aplicacions informàtiques per fer els tràmits siguin "fàcils i intuïtives". També garanteixen tramitacions "més senzilles".

En relació amb els ajuts, aquest dimarts l'executiu ja va aprovar un calendari sobre el pagament. En la reunió a Manresa, el Departament d'Acció Climàtica s'ha compromès a "avançar els pagaments en la mesura del possible".