Els agricultors de l'Alt Empordà i Girona paguen el gasoil més car de Catalunya

El preu a la demarcació se situa en 1,348 euros el litre,un 8,19% per sobre de la mitjana catalana

VÍDEO | Així s'estan vivint les protestes dels pagesos a Pontós.

ACN

Joel Lozano

Girona és la província de Catalunya on els pagesos paguen el gasoil més car. De les deu estacions de servei amb el gasoil B més car de tot Catalunya -que s’utilitza per a maquinària agrícola, pesquera o embarcacions- vuit estan a la demarcació de Girona.

De mitjana, el preu a la demarcació se situa en 1,348 euros el litre,un 8,19% per sobre de la mitjana catalana, on el preu és d’1,246 euros el litre. El cost del gasoil B a les comarques gironines també supera el registrat a totes les altres províncies: Barcelona (1.292 €/l), Lleida (1,146 €/l) i Tarragona (1,241 €/l).

A més de l’elevat preu, si ens fixem en el 10% de les estacions de servei amb el gasoil B més barat de tot Catalunya, cap d’aquestes està a la demarcació de Girona. La gasolinera més barata de la demarcació es troba en la posició 32 de 220 de tot Catalunya amb gasoil B, aquesta és la cooperativa de Castelló d’Empúries, segons explica Jordi Rosell, professor d’economia aplicada de la Universitat de Girona.

Menys cooperatives

Per a Rosell, aquesta realitat s’explica principalment per dos factors. «Tot el que gira al voltant de l’AP-7 sempre tenim una posició de domini dels operadors incumbents, tot el que està lligat a Repsol, Cepsa, BP, són els antics incumbents que tenen les millores benzineres al voltant de l’AP-7 i això explica part d’aquests preus», relata. A això cal sumar que «la implantació de les benzineres de baix cost a les comarques gironines és més petita» que a altres territoris de Catalunya, segons explica el professor d’economia aplicada de la Universitat de Girona.

A més, considera que hi ha un altre motiu important. «Un dels factors que marca el preu més baix amb el gasoil agrícola són les cooperatives», diu. «Si mirem qui marca el preu més baix a les demarcacions, a totes elles són cooperatives agrícoles dels municipis» i afegeix que les comarques gironines són «molt pobres en cooperatives agrícoles».  

Una afirmació que el professor d’economia aplicada de la Universitat de Girona recolza amb dades. Exposa que fins a un 50% de les cooperatives de Catalunya es troben a Tarragona, seguides de Lleida que compta amb un 30% d’aquestes. A Girona només hi ha un 8,8% de les cooperatives de tot el territori català.

Subscriu-te per seguir llegint