L’Alt Empordà lidera la caiguda de l’atur a les comarques gironines

La comarca va tancar l’any 2021 amb 6.175 persones en situació d’atur, mentre que aquest 2023 han estat 5.704 persones, un 7,6% menys

Entrada d’una Oficina de Treball, en una imatge d’arxiu.

Entrada d’una Oficina de Treball, en una imatge d’arxiu. / ACN

Joel Lozano

L’Alt Empordà i el Baix Empordà han tancat l’any liderant la baixada de l’atur a la província de Girona, essent les dues comarques de la demarcació on més ha caigut percentualment el nombre de persones desocupades. L’Alt Empordà va tancar l’any 2021 amb 6.175 persones en situació d’atur, mentre que aquest 2023 han estat 5.704 persones, una baixada del 7,6%. Pel que fa al Baix Empordà, la comarca gironina ha finalitzat el 2023 amb 4.719 persones sense feina, un 6,7% menys que l’any passat.

En línies generals, les diferents comarques de Girona han acabat l’any amb bones xifres d’atur en comparació amb el darrer mes del 2022. A la Selva els aturats han baixat un 4,1%, unes xifres similars a les del Pla de l’Estany on l’atur ha caigut un 3,3%. Per sota d’aquestes dades es troba el Gironès (-2,1%). Tanmateix, no tot són bones notícies per a Girona. L’atur ha crescut a tres comarques: a la Garrotxa, on ho ha fet anecdòticament amb un aturat més que fa un any i un augment del 0,05%; i a la Cerdanya i el Ripollès, on la pujada ha estat del 3,7% a ambdues comarques.

Malgrat que algunes de les comarques de muntanya de la província són les que han registrat unes pitjors dades pel que fa a la variació del nombre de persones desocupades, són les demarcacions amb una taxa d’atur registral més baixa. A la Cerdanya, per exemple, la taxa d’atur registral, que mesura la relació existent entre l’atur registrat i una aproximació a la població activa registrada, és del 4,7%. A altres comarques de muntanya gironines també s’han registrat taxes poc elevades. Al Pla de l’Estany d’un 6%, a la Garrotxa d’un 6,5% i al Ripollès d’un 7,1%.

Totes les comarques de Girona se situen per sota del 10%. Completen el llistat el Baix Empordà (7,6%); el Gironès (8,5%); l’Alt Empordà (8,7%) i la Selva (9,9%). Malgrat que cap comarca supera la barrera dels dos dígits pel que fa a la taxa d’atur registral, alguns municipis importants de la província sí que ho fan, com per exemple Salt (13,2%), Blanes (12%) o Figueres (11,4%).

Orientadors per trobar feina

El Govern s’ha compromès a contractar 230 nous orientadors professionals per ajudar persones en atur a trobar feina. Aquest és un dels punts consensuats amb patronals i sindicats que està inclòs en l’acord per als uns nous pressupostos. Reforçar els serveis públics d’ocupació és un dels compromisos que l’Executiu català ha pactat amb els agents socials. I és que malgrat que Catalunya està immersa en un procés d’expansió del mercat de treball des de fa dos anys, la taxa d’atur continua sent una de les més elevades de tot Europa.

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) reforçarà la plantilla durant l’any 2024 amb un total de 230 nous orientadors professionals. Tècnics especialitzats en traçar itineraris formatius i acompanyar persones a l’atur, especialment aquelles que porten més d’un any buscant una nova feina sense èxit. El que tècnicament es coneix com a atur de llarga durada i que afecta principalment els més grans de 45 anys.