La inflació baixa una dècima al desembre i acaba l’any en el 3,1%

L’INE atribueix l’estabilització al fet que els aliments i begudes no alcohòliques han moderat els preus, davant la pujada de l’any passat

María Jesús Ibáñez

La inflació es va situar en el 3,1% el mes de desembre, una dècima per sota de la taxa anotada al novembre, segons la dada de l’índex de preus de consum (IPC) avançat que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’organisme, que no donarà per definitiva la dada fins entrat el gener vinent, atribueix aquesta estabilització al fet que els aliments i begudes no alcohòliques han moderat els preus, davant la pujada que van registrar el desembre de l’any anterior.

Aquest IPC suposa, en definitiva, una nova moderació del nivell general de preus, després de dos tancaments d’any, el del 2021 i el del 2022, molt negres per a les economies de les famílies i les llars. Ara, mercats i experts donen per fet que els preus tendeixen a la normalització. "No podem parlar encara que es produeixi un descens, almenys al sector dels aliments, però sí de certa estabilització", va remarcar el professor del departament d’Economia, Finances i Comptabilitat d’ESADE Pedro Aznar. També l’electricitat, els preus de la qual augmenten menys que el desembre del 2022, ha influït en aquesta moderació de l’IPC. En sentit contrari, assenyala l’INE, destaquen els carburants, els preus dels quals disminueixen, però amb menor intensitat que l’any anterior. En el cas del cistell de consum, el factor que ha conduït a l’estabilització ha sigut la baixada dels preus dels cereals, gràcies a la injecció que ha suposat l’entrada de gra de l’est d’Europa.

El Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa va destacar ahir que gràcies a les mesures adoptades pel Govern, "la inflació general i la subjacent mantenen el seu camí descendent, permetent que els salaris continuïn guanyant poder adquisitiu i les empreses espanyoles una competitivitat més gran, fins i tot en el difícil context internacional".

En concret, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (l’índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix set dècimes, fins al 3,8%, la més baixa des del mes de març passat. Els preus de consum registren al desembre una taxa del 0,0% respecte al mes de novembre, segons l’indicador avançat de l’IPC.

Poder adquisitiu

Els sindicats, per la seva banda, van declarar que, en cas de confirmar-se les dades avançades ahir, els salaris el 2023 hauran guanyat poder adquisitiu. La responsable sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, va destacar que la taxa d’inflació continua sent alta i va recordar que la guerra d’Ucraïna continua generant inestabilitat social i econòmica, per la qual cosa continuen sent necessàries mesures que la continguin i ajudes extraordinàries que la pal·liïn.