Fructícola Empordà construirà una nau de 10.000 metres quadrats a Sant Pere Pescador

L'empresa arriba al mig segle d'activitat amb l'objectiu d'arribar als 400 tones de pomes en els propers anys

Els assistents a l'acte de presentació del projecte de Fructícola Empordà per a la construcció d'una nova nau. | ACN

Els assistents a l'acte de presentació del projecte de Fructícola Empordà per a la construcció d'una nova nau. | ACN

ACN

L'empresa Fructícola Empordà ha anunciat que invertirà 12 milions d'euros en la construcció d'una nova nau de 10.000 metres quadrats equipada amb l'última tecnologia. L'empresa, que té seu a Sant Pere Pescador, detalla que instal·larà una precalibradora pensada per treballar amb 200 tones de fruita i una línia robotitzada de classificació de pomes o un moll de càrrega i expedició. Aquest anunci s'ha fet aquest dissabte en un acte a la seu de l'empresa en l'acte per celebrar els 50 anys de la fructícola. A més, l'empresa ha detallat que la nova nau permetrà incrementar la producció amb l'objectiu d'arribar a les 400 tones de pomes en els propers anys.

Fructícola Empordà ha comprat uns terrenys de 30.000 metres quadrats que estan al costat de la seu central de l'empresa. En aquesta finca hi construiran la nova nau que comptarà amb l'última tecnologia. Hi haurà una precalibradora similar a la que ja tenen a la planta actual, però amb la capacitat de treballar amb 200 tones de fruita a l'any. Es tracta d'un aparell que permet classificar les pomes i presentar-les de la manera més homogènia possible en funció del color, la mida o el calibre.

A la nova nau també hi haurà una línia robotitzada de classificació de les pomes que permetrà col·locar tota la fruita en caixes de manera automàtica. A dia d'avui, aquest procés encara es fa manual, però a la nova nau hi haurà setze robots que agafaran les pomes d'una cinta gràcies a un braç articulat acabat amb una ventosa i les posaran en caixes, totes encarades de la mateixa manera.

12 MEUR d'inversió

El projecte també construirà un moll de càrrega i d'expedició per a camions que transporten les caixes de pomes. Les oficines també es renovaran i se substituiran les actuals. El cost total del projecte és de 12 milions d'euros. Fructícola Empordà disposa ara de 550 hectàrees de camps de fruiters.

Actualment, l'empresa compta amb 72 cambres frigorífiques amb una capacitat d'emmagatzematge de 23.000 tones de pomes. De totes elles, 41 compten amb la tecnologia ACR (Control Avançat de la Respiració de la fruita). Es tracta d'un sistema únic a l'Estat que permet conservar intactes les propietats de la poma durant un any perquè arribin als consumidors en les millors condicions. La resta treballen amb altres tècniques com ara l'atmosfera controla en condicions d'oxigen ultra baix i la conservació en fred.

Aquest any, s'han invertit 6,5 milions d'euros en la construcció d'una nau de 3.700 metres quadrats i 17 cambres amb una capacitat de 60 tones de pomes.

Acte de presentació

A la presentació del projecte aquest dissabte al migdia hi han assistit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon; la diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, l'alcalde de Sant Pere Pescador, Agustí Badosa; el president de Fructícola Empordà, Agustí Heras i el president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Jaume Armengol.