Una oficina bancària mòbil donarà servei a 44 municipis de l'Alt Empordà que no tenen sucursal

La Generalitat ha tret a licitació un projecte que vol garantir la inclusió financera arreu

En total, 503 poblacions de Catalunya es beneficiaran d'aquesta iniciativa

Es preveu posar en marxa el servei d'oficina bancària mòbil a partir del segon semestre del 2024.

Es preveu posar en marxa el servei d'oficina bancària mòbil a partir del segon semestre del 2024. / Gencat

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Cada cop són més els municipis que no disposen d'una oficina bancària. Al conjunt de Catalunya, en són 503. I a l'Alt Empordà, en són 44, el que es tradueix com gairebé el 65% de les localitats de la comarca. És per aquest motiu que el Departament d'Economia i Hisenda ha impulsat un projecte per posar fi a aquesta problemàtica i "garantir la inclusió financera". Es tracta de la creació d'oficines bancàries mòbils que recorreran les diverses poblacions que no tenen una sucursal. Un innovador servei que recentment la Generalitat de Catalunya ha tret a licitació pública per 1.529.440 euros (IVA inclòs), i que beneficiarà 26.491 persones a l'Alt Empordà i més de 300.000 a tot Catalunya. La intenció és posar-lo en marxa a partir del segon semestre del 2024.

Els municipis altempordanesos que disposaran del servei d'oficina bancària itinerant són els següents:

L'oficina bancària mòbil es planteja com un vehicle que portarà incorporat un caixer automàtic, i serà gestionada per un mínim de dues persones: un tècnic bancari i un vigilant/xòfer. D'aquesta manera, es vol oferir una "atenció personalitzada per retirar diners i ingressar-ne". Així mateix, el servei també permetrà domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris, i consultar moviments i saldos, entre altres.

L'oficina itinerant farà parada dos cops al mes a cadascuna de les poblacions. Als municipis de fins a 250 habitants, s'hi estarà un mínim de 30 minuts, mentre que als de més de 250, almenys s'hi estarà una hora.

Es preveu que aquest servei sigui prestat per dues entitats de crèdit que, de forma alterna, cada quinze dies, arribaran a cadascun dels 503 municipis catalans.

Pel que fa als tempos, com s'ha dit, la idea és engegar els motors de les oficines mòbils a partir del segon semestre de l'any vinent. En aquest sentit, es poden presentar ofertes al concurs públic fins al 20 de desembre. Un cop adjudicat, hi haurà un termini màxim de nou mesos a partir de la data de formalització per engegar-lo. El contracte tindrà una durada de dos anys prorrogables a dos anys més, i té un valor estimat de 6,1 milions d'euros per la totalitat dels quatre anys.