Amazon reforça la plantilla del Far d'Empordà pel Black Friday i ja suma 1.800 treballadors

El gegant logístic expedeix unes 400.000 comandes diàries des del centre logístic, que està prop del 90 % de capacitat

El dilluns i dimarts que ve està prevista una vaga de treballadors

Una treballadora del centre logístic Amazon al Far d'Empordà.

Una treballadora del centre logístic Amazon al Far d'Empordà. / Gemma Tubert

Gemma Tubert

Amazon ha reforçat la plantilla del centre logístic del Far d'Empordà per la campanya de Nadal i del Black Friday enmig de la vaga de treballadors prevista per dilluns i dimarts que ve. La companyia evita valorar-la, però seguiran treballant "per complir els compromisos amb els clients" i que respecten "els drets dels treballadors". Les instal·lacions ja compten amb uns 1.800 treballadors, entre els quals hi ha el reforç per a les dues campanyes. "A partir de gener i febrer ens estabilitzarem i veurem què necessitem la resta de l'any", afegeix Bellana. Sis mesos després de la seva obertura, el centre es troba prop del 90% de la seva capacitat i expedeix unes 400.000 comandes diàries.

El centre logístic del Far va engegar l'activitat el 17 d'abril però els primers camions en van començar a sortir a principis de maig. Les instal·lacions, on s'han invertit 200 MEUR, suma 150.000 metres quadrats, 102.000 dels quals estan completament robotitzats amb més de 3.000 robots. El centre, a més, té uns 23 quilòmetres de cintes i una alta tecnologia que gairebé no deixa marge a l'error. I no és per menys. D'aquestes instal·lacions cada dia en surten unes 400.000 comandes. Això ara, que el centre està prop del 90% de la seva capacitat. Però en podria arribar a expedir unes 600.000.

Aquest dimecres, a les portes de la campanya del Black Friday, el seu director ha explicat que han reforçat la plantilla per aquesta campanya i la de Nadal i que, a hores d'ara, ja compten amb uns 1.800 treballadors. Això suposa el doble del que tenien al maig quan van obrir portes.

Bellana ha explicat que les contractacions no han parat des d'aleshores i que cada setmana han anat incorporant entre 50 i 75 treballadors. No ha concretat, però, quina part d'aquest personal només serà temporal. "Al gener-febrer, ens estabilitzarem en termes de volum i veurem el diferencial i què necessitem exactament", ha afegit.

La campanya, però, començarà amb l'ombra d'una vaga que CCOO ha convocat per dilluns i dimarts que ve. Bellana ha evitat valorar-ne els possibles efectes però ha dit que "respecten els drets dels treballadors" i que treballaran per complir amb els compromisos dels seus clients.

Amb tot, el director ha dit que el centre funciona "molt bé" i que el ritme de creixement és positiu. De fet, ha dit que mantenen la xifra de 1.500 treballadors d'aquí a tres anys.

El centre logísitc està distribuït en tres plantes. Cadascuna, ocupa uns 50.000 metres quadrats. A les dues plantes superiors és on s'emmagatzemen les unitats; i a la inferior, on es reben els productes i s'acaben de preparar les comandes. Per garantir la confidencialitat, tot va amb codi de barres; l'etiqueta amb el nom i l'adreça dels clients no es posa fins al final, a través d'una màquina que fa servir un làser per identificar-les.

Catalunya, líder en nombre de pimes

Amazon treballa amb empreses de tot el món en diverses modalitats: comprant i distribuint directament els seus productes, oferint la seva plataforma però sense gestionar-ne el producte o bé oferint la plataforma i la venda. Catalunya és la comunitat que lidera el rànquing de pimes a nivell nacional, amb més de 3.300 operant. Un volum que genera més de 250.000 euros en exportacions.

Una d'aquestes pimes és Aran Jewels, de Fornells de la Selva. La seva propietària, Jéssica Martínez, explica que van decidir començar amb Amazon fa poc. "Som una empresa petita, ens agrada dissenyar i produir però de cares a la venda és una aliat important perquè podem arribar a molts llocs. És com una mà que ens agafa i ens ajuda", explica.