El mercat laboral gironí demanda més perfils digitals

Professionals TIC, digital project manager i administrador de sistemes, les habilitats més sol·licitades

Imatge d’arxiu de professionals del sector tecnològic en una empresa situada al Parc Científic i Tecnológic de la UdG. | MARC MARTI

Imatge d’arxiu de professionals del sector tecnològic en una empresa situada al Parc Científic i Tecnológic de la UdG. | MARC MARTI

Sergi Batlle

La província de Girona, amb 836 ofertes en els últims tres mesos, és la segona província catalana que sol·licita més perfils digitals, només per darrere de Barcelona, que arriba a les 12.443 ofertes. En tercer lloc, se situa Tarragona amb 484 ofertes i, en última posició, Lleida amb 355. En comparació amb la resta de províncies d’Espanya, Girona és la vuitena que més professionals digitals demanda i representa quasi el 3% de la totalitat de l’oferta espanyola. Per sobre s’hi troben Madrid, Barcelona, València, Biscaia, Sevilla, Saragossa i les illes Balears. 

Segons el mapa d’ocupació de la Fundació Telefònica, que analitza les ofertes dels portals Infojobs, Tecnoempleo i Ticjob, els perfils digitals que més s’han sol·licitat en els últims tres mesos són els professionals tècnic TIC (169), digital project manager (155), administrador de sistemes (101) i desenvolupador de software. Per contra, els tres perfils que menys oferta han tingut han estat el de especialista en ciberseguretat (2), enginyer devops (4) i científic de dades (4). Pel que fa a les habilitats sol·licitades, les empreses gironines busquen perfils especialistes en cloud computing (53), Microsoft Office (23), JavaScript (20) i Adobe Illustrator (18).  

Els perfils i les habilitats més demandes per les empreses gironines són molt similars als que es demanen a Catalunya, on els cinc perfils més sol·licitats segons el Mapa d’Ocupació en el mes de juny han estat els professionals TIC, digital project manager, desenvolupador de software, consultor TIC i administrador de sistemes. El nombre d’ofertes a tot Catalunya deixa palès la seva capacitat digital que, segons dades registrades a l’últim trimestre, ocupa la segona posició amb 14.118 ofertes només per darrere de Madrid (22.197). Aquest avenç digital que ha experimentat Catalunya també queda reflectit a l’Informe de la Societat Digital a Espanya 2023 que reflecteix “que les empreses catalanes requereixen més professionals digitals que mai”. El 21% de pimes i grans empreses tenen en plantilla a especialistes TIC, un punt més que el 2021 i 4,4 punts per sobre de la mitjana espanyola.  

Aquest avenç cap a la transformació digital en l’àmbit empresarial també es dona a conèixer a l’estudi. A Catalunya, el 12,3% de les pimes i grans empreses han aplicat la intel·ligència artificial en algun procés de negoci, una xifra que representa un 38,2% més que el 2021. Així mateix, el 46% de les empreses empren aquesta tecnologia per automatitzar la feina o per prendre decisions. El big data també és un servei emergent en el sector empresarial català. El 16% de les empreses l’utilitzen per analitzar grans volums d’informació, 3,6% punts més que la mitjana de l’any 2021. 

Els robots també s’han introduït a les empreses catalanes. El 86,6% d’empreses que se serveixen dels robots ho fan per un assegurar l’alta precisió o la qualitat estandarditzada en la producció de béns i serveis, mentre que el 66,3% ho fan per millorar la seguretat a la feina.

Per contra, el teletreball s’ha atenuat lleugerament al darrer any. El 52% d’empreses permeten teletreballar al seu personal, un percentatge que el 2021 era del 58,5%.

Subscriu-te per seguir llegint