Figueres

La Generalitat transformarà l'antiga presó de Figueres en un centre de promoció econòmica i social

El conseller d'Empresa i l'alcaldessa presenten el projecte per instal·lar-hi el SOC, el SEPE i aules de formació

Exterior de l'antiga presó de Figueres.

Exterior de l'antiga presó de Figueres. / ACN

ACN - Marina López

Convertir l'antiga presó de Figueres en un centre de promoció econòmica i social costarà 6,9 MEUR i es preveu que sigui una realitat el segon semestre del 2025. Aquest divendres, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i l'alcaldessa, Agnès Lladó, han presentat els detalls del projecte, que permetran instal·lar a l'edifici oficines de treball del SOC i del SEPE i aules de formació professional que donarà servei a tota la comarca de l'Alt Empordà.

L'edifici data del 1917 i va deixar de funcionar com a centre penitenciari el 2014. Torrent ha remarcat que el projecte, en el que hi col·laboren diverses administracions, suposa enderrocar de manera simbòlica els murs de la presó convertir l'edifici en un espai d'oportunitats.

'antiga presó de Figueres serà un espai vinculat a la promoció i al desenvolupament econòmic i social. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat que acollirà dependències del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i hi haurà un espai de formació, focalitzada sobretot en l'electromecànica i la indústria alimentària. A més, també es preveu que s'hi instal·lin oficines del SEPE.

El cost de reformar el que havia estat un centre penitenciari fins al 2014 serà de 6,9 milions d'euros (MEUR). El conseller ha detallat que el Departament ja ha transferit 2,5 MEUR i que, a mida que avanci el projecte, s'anirà concretant la implicació econòmica de diverses administracions, també l'Estat. La previsió és que aquest mateix any es liciti el projecte i que les obres s'adjudiquin el juny del 2024 i s'allarguin fins al segon semestre del 2025, quan haurien de culminar.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha remarcat que aquest divendres és un dia "molt important" per a la ciutat i per al conjunt de la comarca perquè el futur Espai Azemar (nom en homenatge a l'arquitecte que va dissenyar l'edifici modernista) està més a prop de ser una realitat. I això implicarà, ha assenyalat, obrir la presó vella a la ciutadania i que es converteixi en un pol de generació d'ocupació i d'aposta empresarial.

El SOC i del SEPE s'ubicaran a l'espai central de l'antic centre penitenciari, que es transformarà en una oficina "moderna" per atendre la ciutadania, amb espais comuns, sala d'actes, esai de cerca intensiva de feina i punts d'atenció personalitzada i orientació professional.

També hi haurà una delegació del SOC_EMPRESA, que aglutinarà tots els serveis integrals d'atenció a les empreses i serà d'abast comarcal. Compleix, segons ha explicat Torrent, amb un dels objectius que persegueix el Govern: dinamitzar projectes empresarials per fomentar la generació d'ocupació i l'aprofitament del talent.

Els antics tallers de reinserció del centre penitenciari seran espai ara per a la formació professional. El conseller ha remarcat que, apart dels cicles formatius, la formació ocupacional i continuada també són cabdals perquè les empreses puguin tenir treballadors qualificats. A més, el director del SOC, Juan José Torres, ha exposat que d'aquesta manera es supleix un "dèficit" en oferta formativa detectat a l'Alt Empordà. Hi haurà formació en àmbits com la logística, l'electromecànica, la nutrició, sociosanitat, activitats al medi natural o indústries alimentàries. Aquelles vinculades als perfils més necessaris a la comarca, ha apuntat Torrent.

A l'antiga presó, situada al carrer Sant Pau, també hi haurà espais d'ús comú i compartit per a entitats i la resta de l'equipament s'utilitzarà per a espais de suport dels edificis adjacents. Lladó ha explicat que també suposarà "retornar" l'edifici al barri i donar resposta a necessitats de futur de la ciutat.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió