Figueres

La Ruta del Vi DO Empordà i Vins Estela s'enduen els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or

En un acte a Figueres, el consell regulador empordanès lliura aquests reconeixements

Els guardonats en aquesta edició dels premis DO Empordà.

Els guardonats en aquesta edició dels premis DO Empordà. / DO Empordà

Emporda.info

El Consell Regulador de la DO Empordà ha celebrat a l’Auditori dels Caputxins de Figueres el lliurament de la setena edició dels premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità que anualment es concedeixen a persones, institucions o establiments que han destacat en la promoció o defensa dels vins empordanesos. 

El guardonat del Bacus Emporità 2022 ha estat la Ruta del Vi DO Empordà, una iniciativa impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona amb el suport del Consell Regulador de la DO Empordà que aglutina el sector públic i privat del món del vi per a oferir experiències i activitats enoturístiques a la Costa Brava. Una trentena de cellers de l’Empordà i una setantena d’empreses i entitats del territori formen part d’aquest club que també s’encarrega de promocionar l’oferta vinculada al vi de l’Empordà en mercats nacionals i internacionals. Al llarg de la darrera dècada, la Ruta del Vi DO Empordà ha ajudat a consolidar una extensa, variada i original oferta enoturística que han convertit l’Empordà en una destinació de referència del turisme enològic. Una de les iniciatives més reeixides és el Vívid, el festival de les experiències enoturístiques que té lloc cada mes d’abril i que proposa activitats genuïnes per gaudir del vi i de l’Empordà. 

Enguany, l’establiment o empresa premiada amb el Lledoner d’Or 2022 pel seu decidit suport als vins de la DO Empordà ha estat Vins Estela, de Figueres, que es dedica a la distribució i venda de vins, caves i champagnes. La distribuïdora ofereix una selecta gamma de les principals denominacions de Catalunya, Espanya i França però està especialitzada en vins de la DO Empordà. La seva acció comercial permet donar visibilitat a molts vins empordanesos i alhora possibilita que molts consumidors coneguin i valorin els productes dels viticultors de l’Empordà. L’empresa, de projecció ascendent, té una gran implantació a Girona i arreu de Catalunya.

Reconeixements

Des del 2015, el Consell Regulador de la DO Empordà lliura anualment els premis Lledoner d'Or i Bacus Emporità. Amb aquesta acció, el Consell Regulador vol agrair la tasca dels premiats i alhora fer valdre la seva contribució en la difusió dels vins de la denominació.  

En les seves primeres edicions el Bacus Emporità ha estat lliurat als sommeliers Josep ‘Pitu’ Roca, del celler de Can Roca; al sommelier Agustí Ensesa; a l'enòleg Eduard Puig Vayreda; a l’Ajuntament de Figueres, al periodista empordanès Marc Testart i a l’exdirector gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià. Pel que fa al premi Lledoner d’Or, s’ha lliurat a restaurants i distribuïdors de vins. En aquest cas el guardó s’ha concedit als restaurants al Motel Empordà, de Figueres; Ca la Maria, de Mollet de Perelada; Llevataps, de Girona, i l’Hotel Gastronòmic Es Portal, de Pals. També l’han rebut les distribuïdores Alregi (Wine Palace), amb seu a Vilamalla, i Vins i Licors Grau, de Palafrugell.

Jornada tècnica i sessió de formació

El lliurament dels guardons han posat punt final a una diada que també ha acollit una tècnica per a cellers i enòlegs i una sessió formativa per a restauradors. El programa destinat a l’àmbit dels cellers i professionals de l’enologia i la sommelieria s’ha centrat en l’anàlisi i el debat d’un tema en plena efervescència en l’actualitat: el dels diversos sistemes d’envelliment del vi, sigui sobre la base de fusta o a altres materials, com la terrissa o el ciment. En paral·lel, i pensant principalment en els restauradors empordanesos, les sommeliers Clara Antúnez i Laura Masramon han donat a conèixer els conceptes bàsics de les característiques del vi empordanès i com oferir-lo al client.