L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar quatre dècimes a l'octubre amb relació al mes anterior i va retallar de cop la seva taxa interanual 1,6 punts, fins al 7,3%, la seva xifra més baixa des de febrer, quan l'IPC es va situar en el 7,6%, segons les dades avançades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La dada d'octubre, que haurà de ser confirmada per Estadística a mitjans del mes que ve, és 3,5 punts menys que el pic assolit el passat mes de juliol, quan la inflació va escalar fins al 10,8%, el seu nivell més alt des de setembre de 1984.

Amb la moderació registrada a l'octubre, la inflació summa tres dos mesos consecutius de descensos en la seva taxa interanual després que a l'agost baixés tres desenes, fins al 10,5%, i al setembre disminuís 1,6 punts, fins al 8,9%.

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 7,3% a l'octubre es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, a l'abaratiment del gas.

En termes mensuals (octubre sobre setembre), l'IPC va registrar un repunt de quatre dècimes.

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que es va mantenir a l'octubre en el 6,2%, situant-se 1,1 punts per sota de l'IPC general.