Madrid

L'IPC abandona els dos dígits després de moderar-se al 9% al setembre pel menor cost de llum i gasolines

La inflació subjacent cau dues dècimes, fins al 6,2%, després de 14 mesos consecutius d'augments

Una dona comprant

Una dona comprant / María José López - Europa Press

EP

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va disminuir sis desenes al setembre amb relació al mes anterior i va retallar de cop la seva taxa interanual 1,5 punts, fins al 9%, baixant dels dos dígits després d'haver encadenat tres mesos consecutius per sobre del 10%, segons les dades avançades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La dada de setembre, que haurà de ser confirmada per Estadística a mitjans del mes que ve, és 1,8 punts inferior al pic assolit el passat mes de juliol, quan l'IPC es va situar en el 10,8%, el seu nivell més alt des de setembre de 1984.

Amb aquesta moderació d'1,5 punts, la inflació summa dos mesos consecutius de descensos en la seva taxa interanual després que a l'agost baixés tres desenes, fins al 10,5%.

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 9% es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, a l'abaratiment dels carburants i del transport.

En termes mensuals (setembre, respecte agost), l'IPC va registrar un descens de sis dècimes, la seva major reculada mensual des de juliol de 2021, quan va baixar vuit desenes.

La inflació subjacent es modera fins al 6,2%

L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va disminuir al setembre dues dècimes, fins al 6,2%, situant-se gairebé tres punts per sota de l'IPC general.

És el primer descens que registra la inflació subjacent després de catorze mesos consecutius d'ascensos, que van portar a aquest indicador a aconseguir el mes passat el seu nivell més alt des de gener de 1993 (6,4%).

En el novè mes de 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 9,3%, més d'un punt per sota de la registrada en el mes anterior. Per la seva banda, la variació mensual estimada de l'IPCA va ser del 0,0%.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de setembre el pròxim 14 d'octubre.