La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, no ha aclarit aquest dijous la fórmula que el Govern central estudia per augmentar els impostos aplicats sobre les grans rendes i patrimonis, però en tot cas sí que ha precisat que serà temporal i amb vista a començar-la a aplicar el pròxim 1 de gener.

En unes declaracions al Congrés, després del debat parlamentari sobre la suspensió de les regles fiscals i el sostre de despesa, Montero ha assegurat que treballen en "una idea temporal" per augmentar la recaptació entre els grans patrimonis i rendes.

"De la mateixa manera que ha passat en els impostos a les energètiques i la banca (actualment en tramitació al Congrés), treballarem en una fórmula temporal i posteriorment les circumstàncies diran si cal o no prorrogar-la", ha dit la ministra.

Preguntada per quan es començarà a aplicar aquesta pujada d'impostos, la titular d'Hisenda ha dit que "almenys, estarà fonamentalment vinculada a l'entrada en vigor l'1 de gener de tot el que són les obligacions fiscals", i en funció de la tramitació parlamentària.

"Caldrà veure'n la fórmula, no tot pot anar en la llei de pressupostos", ha postil·lat la ministra. Els pressupostos generals de l'Estat poden incloure modificacions en les figures tributàries existents, però no contemplar la creació d'un nou tribut.

La "irresponsabilitat" que Múrcia imiti Madrid

D'altra banda, la titular d'Hisenda ha titllat d'"enorme irresponsabilitat" que una altra comunitat, en aquest cas Múrcia, segueixi l'estela de Madrid després de l'anunci aquesta setmana d'Andalusia de suprimir l'impost sobre el patrimoni.

A més a més, Montero ha criticat que aquest "regal fiscal" es faci en una comunitat que ocupa els últims llocs d'inversió sanitària o educativa, cosa que considera "dur d'admetre en un moment de crisi en el qual els ciutadans ho estan passant tan malament".