Barcelona

La indústria va incrementar el 2021 el pes en l'economia catalana fins al 20,3%

Una de les seus de l'empresa catalana Mangra, especialitzada en tecnologia, maquinària i instal·lacions per a la indústria d’alimentació animal

Una de les seus de l'empresa catalana Mangra, especialitzada en tecnologia, maquinària i instal·lacions per a la indústria d’alimentació animal / ACN

EP

La indústria va experimentar el 2021 una "forta recuperació" i va incrementar fins al 20,3% el pes del sector en l'economia catalana, la xifra més alta dels últims catorze anys, segons ha informat el Govern aquest dimecres en un comunicat.

L'Informe anual del sector a Catalunya, publicat per la Conselleria d'Empresa i Treball, destaca que "12 dels 21 sectors analitzats van recuperar el volum de producció del 2019 i les exportacions van créixer el doble que el comerç mundial", unes xifres que van permetre augmentar l'ocupació industrial (0,8%), alhora que reduir l'atur (-6,5%) i recuperar la confiança empresarial.

El valor afegit brut (VAB) va créixer un 5,3% durant el 2021, la indústria va ser el segon sector més expansiu de Catalunya (6,3%), seguit de l'agricultura i construcció, amb creixements moderats (1,5% i 1,6% respectivament).

La producció industrial ha reflectit el procés de recuperació de la indústria catalana, amb un creixement intens que s'aproxima a les xifres ofertes per la Unió Europea (8,1%), amb aquest augment de l'activitat industrial, l'ocupació s'ha vist afavorida i també ha experimentat un increment (0,8%) durant el 2021.

També l'índex de preus industrials va obtenir un augment del 10,5% durant el 2021, amb motiu de l'increment de preus energètics (27,4%) i els "problemes en les cadenes internacionals de subministrament".

Les exportacions es van incrementar i van presentar una forta recuperació amb un creixement del 21,5%, van assolir un màxim històric i van superar els valors prepandèmia, és més, el nombre d'empreses regulars van augmentar un 1,6% i les exportadores més grans van incrementar el volum fins als 50.000 euros l'any.

Gairebé tots els sectors de la indústria van créixer durant el 2021, destaquen, entre d'altres, "el sector TIC, el químic, el de materials de construcció i el de productes farmacèutics".