És cert que La Rioja és mundialment coneguda pels seus negres, especialment pels de criança. Tot i això, als seus cellers s'elaboren també excepcionals blancs que són desconeguts per bona part dels aficionats al vi.

La selecció de juliol del Club de Vins Casa Gourmet descobreix tres propostes extraordinàries premiades amb les puntuacions més altes. Provenen d'aquesta Denominació d'Origen Qualificada i tenen varietats de raïm diferents, com l'ull de llebre blanc, la viura, la malvasia o la Chardonnay. Si hi ha alguna cosa comuna a tots és la seva màxima qualitat. I el millor és la proposta de valor de Casa Gourmet: 6 ampolles (2 de cada celler) a 49 euros (el valor real és de 82 euros).

Els tres vins blancs que formen aquesta selecció refrescant són: Rioja Vega Ull de Llebre Blanc 2021, Baigorri Fermentat en Barrica 2017 i Tobía Selecció d'Autor 2020.

Selecció de vins de juliol Casa Gourmet

Ull de llebre Blanc, una varietat tan atípica com prometedora

Rioja Vega Ull de Llebre Blanc 2021 fermentat en bota és el paradigma de l'esperit innovador del celler Rioja Vega. Sens dubte és el primer pas en el descobriment d'una varietat tant atípica com prometedora. Perquè fins ara si sentíem ull de llebre de La Rioja pensàvem en negres.

El raïm ull de llebre blanc d'aquest Rioja prové de vinyes de secà plantades en vessant. És un sòl pobre en matèria orgànica, però dona vida a aquesta varietat de manera excel·lent conferint-li notes fresques cítriques i florals. Tot sobre un fons lleugerament tropical.

A la boca se senten aquestes notes fresques gràcies a una textura subtil i gairebé sedosa. Aquest és un vi complex de llarga guarda i, a més, és molt gastronòmic i versàtil. Es pot maridar amb patés, formatges i entrants elaborats. Llagostes, ostres i peixos al forn.

Ha aconseguit 94 punts a Decanter, 91 punts a la International Wine Challenge i 91 punts a la Guia Peñín dels vins d'Espanya. En boca del fundador d'aquesta famosa guia, José Peñín: "Tots coneixeu l'ull de llebre negre, però l'ull de llebre blanc, segur que no. És subtil, delicat, fàcil d'entendre i llisca pel paladar com una ploma".

And the Oscar goes to…

Baigorri Fermentat en Barrica 2017 acaba de guanyar un dels "Oscars del món del vi": el trofeu i medalla d'Or, amb 95 punts, dels International Wine Challenge (IWC), celebrats a Londres, sent elegit com a Millor vi blanc de Rioja.

És un blanc cremós. Al nas apareixen les notes fruiteres cítriques, làctiques i especiades sobre un fons balsàmic. A la boca és untuós i molt elegant, amb un bon equilibri i un final llarg i intens.

Baigorri Fermentat en Barrica 2017 Casa Gourmet

Baigorri Fermentat en Barrica 2017 està elaborat a partir de les varietats de viura (90%) i malvasia (10%). Els raïms procedeixen de vinyes velles cultivades de forma sostenible.

"Quan a la viura se li exigeix ​​baix rendiment a la vinya, llueix molt millor fermentat en bota. Tocs fruiters, maduresa, frescor, lleugerament fumat, saborós i amb volum a la boca", explica Jose Peñín, col·laborador de Casa Gourmet.

Per a la seva elaboració el raïm viura és desrapa a mà i se selecciona gra a gra. La fermentació i criança es realitza en bota nova de roure francès sobre mares, cosa que li atorga la seva personalitat i elegància.

Marida perfecte amb cremes, caldereta de peix, fumats, aperitius, formatges de cabra i arrossos.

Blancs de qualitat extraordinària

Tobía Selecció d'Autor 2020 és una mostra més que elaborar blancs de qualitat a La Rioja també és possible. Aquest vi neix del raïm de dues vinyes: una de chardonnay i una altra de cultiu d'ull de llebre blanc a La Rioja Alta, a Cuzcurrita del Río Tirón, en un entorn privilegiat.

La verema es fa de manera manual a les dues vinyes independents. El raïm chardonnay fermenta en bota nova de roure francès i la varietat ull de llebre blanc en roure americà.

És un vi d'elevada intensitat aromàtica, voluminós i rodó a la boca, amb un final molt persistent i llarg.

Crida l'atenció la seva aparença neta i brillant, amb un color groc daurat intens. I a la boca se sent una simfonia de notes fruiteres: pinya madura, cítrics, pera i pell de préssec. És, en definitiva, dolç i sedós, rodó i molt fresc amb un final llarg i persistent.

Es pot maridar de moltes maneres: amb formatges curats, marisc de sabor intens o peixos blaus. També per a la cuina asiàtica i els plats tradicionals de gastronomia francesa, sobretot aquells elaborats amb foie.

"El rioja el beuen tots, però un fet amb chardonnay i ull de llebre blanc és més insòlit. És una simfonia de sensacions cremoses de roure francès i americà i el centelleig de sabors fruiters amb l'espurna fresca de la seva acidesa", diu l'expert Jose Peñín. Tobía Selecció d'Autor 2020 obté 90 punts del crític vitivinícola Tim Atkin i 92 a la Guia Peñín.

Com funciona el club de vins de Casa Gourmet?

A Casa Gourmet es pot adquirir aquesta selecció de 6 ampolles de vins blancs de Rioja, bé a través de la botiga en línia casagourmet.es o bé per telèfon 972 678 519.

Els lectors i lectores també poden donar-se d'alta al Club de Vins, sense cost, i beneficiar-se de tots els seus avantatges: un refredador gratuït de vi i cava de Pulltex per a nous socis, despeses d'enviament gratuïtes a les seleccions mensuals i preus exclusius amb importants descomptes. I tot sense compromís de compra, de manera que el soci o sòcia pot saltar la selecció del mes que no li interessi.