Figueres

Endesa tanca el 2021 amb més de 825 famílies de Figueres adherides al Bo Social

Durant aquest primer trimestre del 2022 hauran de tramitar la sol·licitud de renovació més de 900 clients de la província

Del total d’assignacions a Figueres, un 47% han estat renovacions i un 53% noves sol·licituds

Del total d’assignacions a Figueres, un 47% han estat renovacions i un 53% noves sol·licituds / Emporda.info

Emporda.info

Més de 8.400 famílies de la demarcació de Girona estan adherides al Bo Social d'Endesa, un 13% més que fa un any. Així ho constaten les últimes dades d’Endesa a tancament del 2021, de les quals més de 4.600 famílies són vulnerables i compten amb una rebaixa del 60% en la seva factura de consum elèctric, mentre que prop de 3.800 són vulnerables severes i gaudeixen d’una reducció del 70%. Aquests descomptes, fruit de l’aprovació del nou RDL 23/2021, de 26 d'octubre, estaran vigents fins el 30 d’abril de 2022. Després d’aquesta data els descomptes tornaran a ser del 25% pels clients vulnerables i del 40% pel vulnerables severs, tal i com estableix la normativa. 

A Figueres, el 2021 s’ha tancat amb 825 famílies adherides al Bo Social, un 9% més de beneficiaris - clients d'Endesa - respecte l'any anterior. Del total d’assignacions a Figueres, un 47% han estat renovacions i un 53% noves sol·licituds.

Dades del Bo Social a Figueres el 2021

Dades del Bo Social a Figueres el 2021 / Endesa

En termes absoluts i en comparativa amb l’any anterior (2020), són 954 clients més els que s’han pogut beneficiar de les ajudes establertes pel Bo Social aquest 2021. I si es té en compte la xifra total d’assignacions (8.413), un 55% han estat renovacions i un 45% noves sol·licituds.

Pel que fa a la tipologia, el 46% són persones en situació de vulnerabilitat segons criteri de renda, el 48% famílies nombroses, el 5% pensionistes, i l’1% correspon a col·lectius especialment afectats per la crisi econòmica derivada de la Covid-19 i que s’han acollit a aquesta ajuda –vigent fins el 28 de febrer, a no ser que el Govern ho prorrogui–.

Del total de clients, el 55% són considerats vulnerables pel Ministeri i el 45% són vulnerables severs.

A més d'aquestes dues categories, aquells clients vulnerables severs atesos pels Serveis Socials de l'Administració i que, com a conseqüència, es consideren en risc d'exclusió social, no hauran de fer-se càrrec de la factura sempre que l'Administració financi com a mínim el 50% de l'import. Una vegada Serveis Socials ho acrediti i es faci càrrec d'aquest cofinançament, Endesa assumirà l'altre 50% tal com estableix el Real decret del Bo Social. D'aquesta manera, els clients no contreuen cap deute sobre aquesta factura i, com a conseqüència, no se'ls interromp el subministrament elèctric.

Renovar el Bo Social

Tal com estableix la normativa, les persones beneficiàries d'aquest descompte han de tramitar una sol·licitud de renovació cada 2 anys per a verificar que continuen complint els criteris d'assignació definits pel Govern central i, així, mantenir el descompte en la factura elèctrica. En aquest sentit, Endesa tramita a Catalunya una mitjana de 8.000 sol·licituds mensuals de Bo Social, de les quals un 70% es resolen favorablement per part del Ministeri de Transició Ecològica amb una vigència de 2 anys, excepte les famílies nombroses, que estan subjectes a la vigència del carnet.

Així, i durant aquest primer trimestre del 2022, hi ha 933 famílies de la província de Girona a qui els caduca el Bo Social. Endesa n’insta i en promou la renovació mitjançant campanyes informatives que es realitzen amb missatges directes als clients que el tenen assignat (via mail, SMS i amb la factura de la llum que s'emet abans del venciment del termini), amb la difusió en mitjans de comunicació i amb el treball conjunt amb els Serveis Socials del territori. L'objectiu és recordar i facilitar la renovació del Bo Social perquè, en cas de no renovar-ho a temps, el beneficiari deixarà de percebre el descompte i haurà de sol·licitar-lo novament.

Com tramitar-ho

Per a tramitar el Bo Social hi ha disponibles l’APP (EnergíaXXI Bono Social), el correu electrònic (bonosocial@energiaxxi.com), l’assessorament telefònic (800 760 333), la web https://www.energiaxxi.com/homexxi-ca i per correu postal. A més, i per a qui ho prefereixi, també es pot gestionar de forma presencial als Punts de Servei i Oficines Comercials que hi ha repartits per tot Catalunya.

Quan Endesa rep la documentació un equip especialitzat s’encarrega d’atendre les sol·licituds i valida si s’han rebut tots els documents necessaris. Si falta algun document s’informa al client i, després, s’envia la consulta al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic per a la seva assignació. Finalment, la Companyia és l’encarregada de comunicar al client la resolució del Ministeri.

Al canal web www.energiaxxi.com/bo-social hi ha tota la informació sobre aquest descompte, des dels requisits concrets per poder beneficiar-se’n fins a quina documentació es necessita per tramitar-lo.