Som Energia ha aconseguit en tres setmanes 10 MEUR en forma d’aportacions al capital social voluntari. Aquesta xifra s’ha assolit gràcies a les aportacions que han fet més de 5.000 persones i entitats sòcies de la cooperativa. Arriba així, doncs, a l’objectiu inicial que s'havia marcat, tot i que l'ideal és assolir els 15 MEUR. Les aportacions encara estan obertes. El motiu d’aquesta nova emissió de capital social és que la pujada de preus del mercat elèctric ha fet augmentar considerablement la quantitat de diners que la cooperativa ha d’avançar a diferents organismes per poder dur a terme la seva activitat en el mercat elèctric.

D’una banda, els pagaments del cost de l’energia s’han incrementat sobtadament, de manera que la cooperativa n’ha d’avançar el seu cost abans de poder recuperar-lo a través dels cobraments. Per altra banda, s’han incrementat també les garanties que s’han de dipositar per comprar l’energia (mecanisme requerit pel mercat elèctric).

A més, una de les mesures del govern espanyol per tal de mitigar l’augment de la factura d’electricitat a les llars va ser la de rebaixar l’IVA del 21 al 10%. Es tracta d’una mesura llargament demandada, però la rapidesa amb què s’ha aplicat ha provocat que les comercialitzadores hagin d’estar sostenint la diferència durant uns mesos, doncs segueixen havent de pagar un IVA del 21%.

Som Energia calcula que, si es manté la situació actual d’alts preus de la llum, a finals d’any Hisenda li deurà prop de 10 milions d’euros, amb l’impacte que això comporta sobre la tresoreria de l’empresa.

Des de la cooperativa lamenten la poca previsió i informació prèvia del govern espanyol a l’hora d’instaurar canvis. Això en dificulta l’adaptació, especialment a les comercialitzadores més petites, que han d’augmentar de manera molt sobtada la seva fortalesa financera fins al moment en què puguin recuperar els diners avançats.