L'estalvi a la llar és un dels problemes de totes les famílies espanyoles. Evitar el malbaratament a l'hora de consumir energia és una tasca complicada a priori però que, amb una mica d'informació, pot ser resolta de manera favorable per a l'economia domèstica d'una família mitjana.

L'ús de les energies renovables presenta un avantatge sobre les antigues fonts d'energia, que lluny de suposar un estalvi en la factura dels subministraments, també contribuïen a un empitjorament de la qualitat del medi ambient.

Diversos estudis han demostrat que el 10% de l'energia que es consumeix a la llar es malbarata sense cap mena d'aprofitament. En termes monetaris, això pot suposar un increment de fins a 600 euros en la factura anual, quantitat que s'estalviaria amb un consum responsable.

La conscienciació implica adoptar una sèrie de mesures en el dia a dia de la llar que permetin reduir aquest malbaratament energètic. Accions tan simples com desconnectar qualsevol aparell electrònic de l'endoll quan no s'estigui utilitzant (en temps de més de 30 minuts) poden implicar un estalvi significatiu.

El famós pilot vermell d'encesa de tots els equips que hi ha a casa pot arribar a consumir un 5% de l'energia. Això se soluciona fàcilment utilitzant bases de connexió múltiple (comunament anomenats 'lladres') que compten amb un interruptor que permet desconnectar diversos aparells endollats d'un sol cop.

A més, es pot reduir fins al 40% de la pèrdua d'energia emprant elements que aportin ombra a la llar (com tendals, persianes i porxos). Aquest consell s'aplica especialment en època d'estiu, quan el sol caldeja l'interior de la casa i cal recórrer a un ús excessiu de l'aire condicionat.

En tota aquesta tasca també ajudaran les bombetes de baix consum, que enfront de les incandescents suposen un estalvi del 80%; així com aprofitar al màxim la càrrega d'electrodomèstics com el rentaplats o la rentadora. Serà molt útil tenir en compte que aquests aparells comptin amb l'etiqueta d'alta eficiència energètica en el moment de la compra.

Les energies renovables a la llar

La coneguda marca Tesla, que va apostar per la introducció dels cotxes elèctrics al mercat automobilístic, també ho ha fet amb el mercat domèstic energètic. Com? A través de les bateries Tesla que emmagatzemen energia neta procedent de fonts renovables en llars a través de la tecnologia ió-liti.

Cases més eficients i factures més reduïdes és l'objectiu d'aquest nou producte. Però també es pot optar per un clàssic, les plaques solars fotovoltaiques. Es col·loquen sobre la teulada de la casa i produeixen electricitat a través de l'energia rebuda per la radiació solar. Sens dubte, és la font renovable per a la llar que més èxit ha recollit a través d'una senzilla instal·lació d'un kit d'autoconsum compost per una placa solar, un inversor i un cable de connexió a la xarxa.

Un sistema semblant és el de les plaques solars tèrmiques, que aprofiten l'energia del Sol per a usos tan quotidians com escalfar aigua, la calefacció o cuinar. L'estalvi en aquestes accions també es pot aconseguir a través de l'energia geotèrmica, la font prové de la calor de l'interior de la Terra. Uns col·lectors en l'exterior de la casa seran suficients per aprofitar l'energia del subsòl.

El vent no només pot aprofitar-se en els grans i extensos parcs eòlics, sinó que és possible comptar amb energia mini eòlica a casa. La clau són els aerogeneradors domèstics amb potència inferior a 100 kW instal·lats a l'exterior de la llar. Possibilitats renovables i netes que també suposen un estalvi en la factura de subministraments.