Emma Llensa és la cara visible del recés per a dones emprenedores i empresàries que es farà a l'Hotel Can Xiquet de Cantallops aquest cap de setmana, del dissabte 20 al diumenge 21 d'octubre. Després de formar-se en filosofia i màrqueting, Llensa va decidir crear l'empresa The Talent Path, organitzadora de l'esdeveniment, per cultivar l'actitud emprenedora en la societat.

- Quan decideix iniciar-se com a consultora a The Talent Path?

- Al llarg de la meva carrera, he estat en moltes reunions de dones empresàries i emprenedores. M'adonava que totes eren dones que van molt «a tope». Tenen càr­regues familiars i empresarials. Són com superheroïnes que, per fer-ho tot, fins i tot deixen de dormir i tenir oci propi. També em vaig adonar que eren dones que els costava molt demanar ajuda o parar. Quan vaig ser conscient de tot això va ser quan vaig decidir que havia de fer alguna cosa. Vaig crear l'empresa The Talent Path per poder oferir, entre altres, un recés per a dones.

- Què és un recés?

- Un espai on les dones puguin tenir un descans de la seva rutina per establir objectius de negoci i vagin a la seva recerca en els pròxims mesos. També serveix perquè aprenguin a gestionar el seu propi talent, a tenir-se més confiança i a delegar. Hi ha dones que tenen molt de potencial, però ho volen fer tot, i, a vegades, s'haurien de plantejar centrar els seus esforços en un sector precís per, d'aquesta manera, incidir-hi amb més força. En definitiva, al recés, es donen una sèrie d'eines perquè les dones segueixin avançant. Aquesta experiència vol marcar un abans i un després en la vida empresarial d'aquestes dones.

- Què té programat per aquestes jornades?

- Durant tot el cap de setmana, hi ha programades diverses activitats i tallers per abordar individualment o com a dinàmica de grup. De moment hi ha força gent interessada a assistir-hi, sobretot del sector mèdic, comercial i del disseny. La majoria són dones empresàries alliberades de la parella o de la societat. Solen tenir entre quaranta i cinquanta anys, i responen a un perfil de dona empresària activa, que es reinventa, es cultiva, es forma constantment i ara vol emprendre nous projectes en àmbits diferents i en solitari. Les jornades tenen quatre punts temàtics puntals.

- Quins són?

- La primera és la part de gestió de l'estrès. Les dones empresàries solen viure amb molta pressió, i per aquest motiu farem sessions de mindfulnes i ioga. Aquestes tècniques de relaxació les poden ajudar a gestionar l'estrès mental i físic de cada dia. El segon puntal serà la part empresarial, que es basarà a fer estratègies de negoci. Farem una Mastermind, una reunió en què col·lectivament s'exposaran els problemes i es proposaran solucions. A vegades, una dona té un problema laboral que l'inquieta perquè no sap com resoldre i, per una altra, la resposta a aquest és de sentit comú. La tercera part és la de coaching, que es basa a fer activitats de gestió de talent per conèixer les pròpies fortaleses i potenciar-les. En aquest punt també es treballa l'autolideratge, és a dir, la millora del coneixement d'un mateix per poder liderar millor els altres. L'última pota seria la de networking i és que, sense voler-ho, es fan «amistats» a escala laboral. Mentre es van ajudant duran el recés, van creant una xarxa de contactes de confiança que els poden servir d'ajuda a l'hora d'afrontar problemes en un futur. Paral·lelament, això evita l'aïllament ja que, quan et planteges objectius amb més gent, és com si no s'emprengués completament sola.

- Quines mancances tenen les dones en aquest món empresarial dominat per homes?

- «La càrrega» de les dones. La conciliació de la vida familiar i laboral és més dura del que sembla... Un exemple pràctic. Algunes dones m'han dit que no poden venir al recés. La societat entén que les dones empresàries que treballen entre setmana, el cap de setmana s'han d'estar a casa. En canvi, quan són els homes qui van a un congrés durant el cap de setmana, no hi ha cap problema.

- Està acceptat que les dones emprenguin?

- No està tan ben rebut com quan ho fan els homes. Fins i tot a vegades genera rebuig familiar. Quantes dones hauran hagut de sentir: «Per què no busques una feina on tinguis una nòmina fixa, així no et preocupes?». Comentaris així cremen, desgasten, fan que t'aïllis i fins i tot et poden generar problemes de salut.

- Es va formar en filosofia. Com encaixa en la seva feina?

- Encara que no ho sembli, encaixa molt. Jo, de fet, ajudo la gent a pensar, i a tenir una actitud concreta a l'hora de pensar. Això és filosofia.