Catalunya liderarà durant els propers quatre anys un projecte europeu centrat en la gestió i conservació dels boscos de sureres. En total, s'invertirà un milió d'euros en diferents accions centrades en millorar la vitalitat i productivitat de les suredes, la prevenció d'incendis forestals i la lluita contra la plaga del corc del suro. El Consorci Forestal de Catalunya serà el coordinador del projecte 'Life+Suber'. El seu secretari general, Joan Rovira, ha explicat a l'ACN que a Catalunya hi ha al voltant de 80.000 hectàrees de suredes, la meitat de les quals es troben abandonades. Segons Rovira, el suro és un producte "amb molt potencial" i, a més, el català està considerat de molta alta qualitat.

A Catalunya hi ha al voltant de 80.000 hectàrees de boscos de surera, la meitat dels quals es troben abandonats. Es tracta de boscos joves i densos, a diferència de la major part de suredes d'altres països productors de suro, que són deveses. Al nostre país, els boscos de sureres es concentren bàsicament en quatre àrees: l'Alt Empordà, el Montseny-Guilleries, les Gavarres i el Montnegre-Corredor. La majoria de producció del suro de Catalunya es fa servir per a la fabricació de taps per a vins tranquils i espumosos.

Amb l'objectiu de conservar aquestes suredes i incrementar-ne la seva activitat econòmica, Catalunya liderarà el projecte europeu 'Life+Suber', que compta amb la participació d'administracions públiques, el Consorci Forestal de Catalunya -que aplega els propietaris de boscos- i la indústria del suro. El projecte pivota sobre quatre grans àrees: la millora de la productivitat i vitalitat dels boscos; la gestió dels boscos per prevenir els incendis forestals; la recuperació del potencial de les suredes; i la lluita contra el corc del suro. En total, al llarg de quatre anys s'emprendran 28 accions.

El rendiment econòmic d'un producte d'alta qualitat

El suro és un producte "molt interessant" des del punt de vista econòmic. Així ho creu el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, qui ha explicat que a Catalunya "tot hi haver-hi una indústria surera molt important, només el 10% del suro que fan servir prové dels boscos catalans". Per això, ha explicat, un dels reptes del projecte és "millorar la vitalitat i productivitat" d'aquests boscos que, degut a l'abandonament, el canvi climàtic i les plagues, tenen una "falta de rendiment". Segons Rovira, revifar l'activitat econòmica que hi ha al darrere dels boscos de sureres significaria "crear llocs de treball a les zones rurals".

D'altra banda, Rovira ha apuntat que Catalunya, tot i no ser un dels principals productors de suro, sí que compta amb un dels suros més ben valorats del mercat. Això és degut, segons ell, a les característiques dels boscos de sureres catalans, que són "densos i de muntanya, mentre que a la resta de regions productores de suro són zones de devesa". "El nostre suro té una densitat més alta i això fa que sigui especialment bo", ha afegit Rovira. A més, tot i que actualment la major part de la indústria surera que hi ha a Catalunya se centra en la fabricació de taps, Rovira considera que és un producte amb "molt potencial" en d'altres sectors com les aplicacions industrials.

La lluita contra el corc

Una altra de les potes importants del projecte serà la investigació per a la lluita contra el corc del suro, pionera a nivell europeu. Segons ha detallat Rovira, es tracta d'uns assajos de control "biorracional" de la plaga del corc, que provoca el debilitament i pèrdua de vigor de l'arbre. El corc perfora del pell del suro i això provoca que aquest producte no tingui valor comercial. El secretari general del Consorci Forestal de Catalunya ha avançat que es tracta d'un tema "complex" perquè en tractar-se de zones forestals i no de conreu no es poden utilitzar tractaments intensius amb plaguicides, sinó que s'han de fer servir "tècniques de control biorracional, a través de potenciar la presència de determinats ocells o plantes que, ja sigui pel seu color o olfacte, atrauen els individus adults i fan que no es puguin reproduir".

Aclarides per evitar els grans incendis forestals

Una de les primeres accions que es duran a terme dins del projecte 'Life+Suber' serà la tallada de matolls i arbres amb l'objectiu d'augmentar la resiliència i resistència als incendis forestals. Segons Rovira, una de les conseqüències de l'abandonament dels boscos és que aquests "creixen de manera desordenada i desproporcionada, fet que provoca que els boscos es vagin tancant i, per tant, cada cop siguin més perillosos als incendis, com es va poder veure als incendis del 2011 a l'Alt Empordà". Per això, ha dit Rovira, les actuacions se centraran en les tallades selectives perquè els boscos tinguin "més capacitat d'autodefensa davant d'un incendi