El president de CaixaBank, Isidre Fainé, ha respòs a les intencions anunciades pel Govern de gravar els pisos buits en mans de bancs i promotors immobiliaris. Fainé ha dit que a l'igual que la Seat vol vendre cotxes la voluntat de CaixaBank és de vendre tots els pisos buits i per tant ''no ens fa falta que ens estimulin'' perquè ja es fa ''tot el que es pot fer per vendre'ls i donar-los sortida''. El president ha afegit que ''en qualsevol cas que jo sàpiga no hi ha cap decisió pressa'' en aquest sentit. Fainé també s'ha referit a l'actuació del govern espanyol i ha dit que l'evolució de la prima de risc ''no permet fer una valoració negativa'' de la seva gestió.

El president de CaixaBank ha estat preguntat diverses vegades en relació amb la conjuntura econòmica i també en relació amb els anuncis i decisions dels governs de Catalunya i Andalusia de gravar a bancs i promotors immobiliaris els pisos buits amb l'objectiu de dinamitzar el mercat d'habitatge especialment per aquelles persones que s'han quedat sense pis per no poder pagar la hipoteca.

A tots els periodistes que han fet preguntes relacionades amb actuacions polítiques, Fainé els ha recordat el seu principi de no entrar mai a fer valoracions de decisions polítiques. Tot i això, davant la pregunta sobre la seva opinió en relació amb l'anunci del Govern de gravar a bancs i promotors immobiliaris de Catalunya, Fainé ha dit que CaixaBank té tantes ganes de vendre pisos com les ganes que pot tenir la Seat de vendre cotxes. Per Fainé ''no cal que ens estimulin'' per vendre pisos perquè a la pràctica del dia a dia ''ja fem tot el que podem per vendre'ls''.

El president de CaixaBank ha dit que cada trimestre es comercialitzen 15.000 habitatges en venda o lloguer.

Valoració del govern espanyol

Preguntat sobre la valoració de l'actuació del govern espanyol i les crítiques que està rebent de diferents cercles de poder que qualifiquen la gestió econòmica de fracàs, Fainé, després de dir que no feia valoracions, sí que ha afegit que l'evolució de la prima de risc i la bona marxa de les exportacions no permetent ''jutjar en sentit negatiu'' la tasca que el govern espanyol està fent.

Fainé també s'ha referit a les recents declaracions d'un directiu de Banc Santader que preveia que en un breu termini els tres grans bancs espanyols (Santander, BBVA i CaixaBank) es repartirien el 70% del mercat financer. Fainé ha dit que la seva previsió indicava que no es podia esperar en un curt termini que aquests tres grans bancs es reparteixin més del 50% de la quota de mercat perquè arribar al 70% suposaria que en concret CaixaBank hauria de doblar la seva quota, avui prop del 15%, ''i això no està dins de les nostres previsions'', ha afegit.

Atur i morositat

El president també ha estat preguntat sobre l'increment de l'atur que s'ha conegut amb l'EPA del primer trimestre aquest dijous i si aquest augment de la desocupació podria disparar la morositat dels crèdits. Fainé ha dit que calia diferenciar entre el crèdit de promotors i els crèdits hipotecaris de particulars.

El president ha manifestat que la seva experiència li indica que quan una persona es queda sense feina segueix fent un esforç per complir amb les seves obligacions ja sigui utilitzant els seus estalvis o per la via d'ajuts de la família. En el pitjor dels escenaris que té definit CaixaBank la morositat hipotecària, actualment en el 3%, no pujarà per sobre del 5%, segons ha afegit el conseller delegat Joan Maria Nin. Per contra, el crèdit de promotors va tancar en una taxa de morositat el 31 de desembre del 44,22% i al final del primer trimestre ha tancat en un 47,22%, tres punts percentuals per sobre.

Optimista i no cendrós

En relació amb la situació econòmica espanyola, el president de 'la Caixa' ha dit que el govern està fent els seus deures i ha afegit que tot aquest escenari obliga com a directiu a ser ''optimista perquè un directiu no pot ser un cendrós'' .

Pel president de 'la Caixa'' en aquests moments s'ha de tenir ''moral de victòria'' com la que va tenir aquest dimarts el Bayer en el seu enfrontament en les semifinals de la Copa d'Europea contra el Barça i amb la mateixa moral que anirà el Barça i també el Madrid en els seus respectius enfrontaments la setmana pròxima després d'haver perdut a Alemanya.

Fainé ha destacat com fets rellevants del trimestre la cobertura del 100% dels requeriments dels decrets Guindos un trimestre abans de finalitzar el termini (juny del 2013); la integració de totes les caixes integrades en Banca Cívica; l'acord amb el sindicats per tancar l'ajust de plantilla després de ''molta negociació que és l'estil de 'la Caixa'; i la finalització dels acords amb els clients que havien invertit en preferents.

En relació amb les preferents, Fainé ha dit que durant aquest trimestre s'ha posat en contacte amb el poc més de l'1% d'inversors de preferents que no havien resolt encara el seu problema El president ha afirmat que per 'la Caixa'' les preferents és un problema que ''pràcticament està solucionat''.