El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha confirmat aquest dilluns en roda de premsa que el Govern està treballant per implantar un impost a promotors, bancs i altres entitats jurídics que tinguin pisos nous buits."Es tracta d'una mesura que busca afavorir el lloguer", ha dit Vila que ha negant rotundament que l'impost tingui un caràcter "recaptatori". Ha explicat que la mesura només s'aplicarà en els 70 municipis catalans on s'ha acreditat que hi ha una demanda real de lloguer de pisos, majoritàriament a l'àrea metropolitana i capitals de comarca. Tot i que no ha avançat l'import d'aquesta taxa, sí que ha explicat que es treballa perquè pugui aplicar-se abans d'acabar l'any.

Vila ha assegurat que l'habitatge és una prioritat per a l'actual Govern i que el nou gravamen és només una de les mesures que estant estudiant per dinamitzar el mercat i reduir "l'important" parc de pisos buits que hi ha a Catalunya, uns 450.000, dels quals 80.000 són de nova construcció i estan en mans de bancs, caixes, i promotores privades, segons xifres del Departament. És en aquest nínxol de pisos buits al que s'adreça el nou impost, que segons ha explicat Vila, només s'aplicarà en aquells municipis on hi hagi acreditada una demanda real de pisos de lloguer.

Actualment són 70 municipis, entre els quals hi ha ciutats com Barcelona i d'altres de la seva àrea metropolitana, com l'Hospitalet o Sabadell, però també capitals de comarca com Girona. Segons ha dit el conseller, la idea és que aquest impost sigui fluctuant de manera que de forma periòdica s'analitzarà quina és la demanda objectiva de lloguer de pisos de cada municipi per aplicar-hi o deixar-hi d'aplicar la taxa.

Dinamitzar el mercat de lloguer

Vila ha assegurat que la mesura és "la més valenta, que no s'havia atrevit a fer mai ningú fins ara". Ha reiterat que l'objectiu de la mesura és dinamitzar el mercat d'habitatge de lloguer, i ha explicat que la taxa s'inspira en la que hi ha implantada a França, on en cinc anys es va aconseguir reduir un 40% l'estoc de pisos buits.

En aquest sentit, i malgrat que ha afegit que caldrà esperar per veure els resultats de la nova taxa impositiva, Vila ha explicat que l'impost serà gradual en funció dels pisos buits que tingui cada banc o promotora, així com del nombre que aquests estiguin posats en règim de lloguer. "Quan més pisos estiguin en lloguer, menor serà l'impost que es gravi", ha afegit.

I malgrat que, en aquest sentit, el Govern no imposarà que els pisos es posin al mercat a preus socials, sí que hi acabarà indirectament influint. I és que segons ha explicat el conseller, l'impost es farà pagar igualment a aquells bancs o promotores que malgrat posar el pis de lloguer, aquest continuï sense tenir inquilins. "Posar els pisos en lloguer, serà sempre una decisió lliure" pels bancs i promotores, ha dit el conseller, "cadascú decidirà si vol fer-ho o si li compensa més pagar l'impost i mantenir el pis buit", a l'espera per exemple que el mercat de compra-venda es reanimi més endavant.

Finalment, el titular de Territori i Sostenibilitat ha explicat que la mesura s'està acabant de discutir a nivell parlamentari entre els grups de CiU i ERC, juntament amb el Govern. I que la voluntat compartida és que es pugui començar a aplicar abans d'acabar aquest any 2013.