L'artista Zina López i el poeta Albert Carol celebren la vida, la tendresa i la lentitud en una exposició a Vilajuïga

Ambdós creadors estableixen un diàleg, a partir d'un recorregut epistolar, a ‘A frec de pell i vi’ que s'inaugura aquest divendres 31 de maig, al celler Espelt

Zina López i Albert Carol, a Cadaqués, fa unes setmanes.

Zina López i Albert Carol, a Cadaqués, fa unes setmanes. / Cedida per Zina López

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

L’artista multidisciplinària Zina López va conèixer al poeta i bibliotecari Albert Carol (la Bisbal d’Empordà, 1980) llegint les poesies que penjava a Instagram. Li van agradar i, davant la necessitat d’establir un contacte més humà, li va proposar iniciar «un recorregut epistolar» en una clara aposta per «aprofundir en la coneixença mútua» tot retornant «a un món més lent». Així van començar a intercanviar-se poemes i il·lustracions fins que Zina López va fer-li entrega de Les cartes de dol i de sol que ella havia il·lustrat en un moment personal i íntim de molt dolor, emoció que va prendre la qualitat de fertilitzant i es va saber transformar, finalment, en art. Albert Carol va respondre a la confiança feta elaborant una tanka –un poema breu de tradició japonesa– per cada carta. Aquest material inèdit, convertit en una celebració i exaltació de l’amistat, la tendresa i la lentitud, es veurà per primer cop a l’exposició A frec de pell i de vi que s’inaugura a la sala del celler Espelt a Vilajuïga, aquest divendres a les 7 de la tarda.

Zina López viu a Premià de Dalt, però manté un vincle molt estret amb l’Empordà ja des dels anys 90, concretament amb Cadaqués poble que defineix com «casa» seva. El mes de març passat, de fet, va exposar De calaix, al jardí dels Tarongers de la galeria Marges-U, una vivència que li ha deixat un regust plàcid. Zina López va començar a definir-se com a pintora fa onze anys, tot i que ha estat des de la pandèmia que els projectes sembrats han anat florint. Es va formar, però, en Història de l’Art especialitzant-se en art teràpia, que la va dur a l’estudi de materials i llenguatges artístics diversos, sobretot, la dansa. Després del segon postpart i copsant la dificultat d’haver de compaginar la criança dels fills amb la seva faceta professional, va explorar altres llenguatges més autònoms i aquí és on va emergir la part plàstica que ara comparteix amb fruïció. Dins aquest món tan personal i creatiu de la pintura, Zina López confessa que «no només soc joc quan pinto» i ho argumenta explicant que «és una sensació molt viva que, quan pinto o quan veig els resultats, tinc la certesa que no ho faig només sola, és una canalització, hi ha una energia que va i ve més enllà de mi». El fet és que, sovint, quan veu l’obra conclosa se sorprèn i es pregunta com ha estat capaç d’arribar a aquells resultats.

Algunes de les peces de Zina López.

Algunes de les peces de Zina López. / Zina López

El públic que visiti l’exposició a Vilajuïga, doncs, en serà testimoni. Així, a banda de les dotze tankes escrites pel poeta Albert Carol que acompanyen les seves cartes de dol i de sol, que cerquen atrapar la mirada dels assistents, la resta de peces faran bo el títol de la mostra A frec de pell i de vi, ja que, explica Zina López, «molta obra evoca l’abraçada, el contacte amb la pell, i també la celebració de la vida a partir del ritual del brindis, és un cant a la trobada íntima a través tant de la tendresa com del ritual del vi». Dins aquesta línia, López ha experimentat i ha creat una sèrie de quatre peces pintades amb pintura feta de vi i dues sèries més de quatre obres cadascuna dedicades al brindis, una d’elles amb il·lustració on es copsa la línia fina, prima, «quasi d’esquerda», com diu ella, dominant i contrastada amb una pinzellada gruixuda. Completen el conjunt un díptic fet amb acrílic sobre fusta, que representen un somiador i la seva companya, i, finalment, dues calaixeres petites, que ja es van poder veure a Cadaqués, i dins dels seus calaixos, una il·lustració sobre la intimitat lligada a l’erotisme i la tendresa, és a dir, «aquest món de pell» que tant l’ha subjugat.

Obra de Zina López on predomina la línia fina.

Obra de Zina López on predomina la línia fina. / Zina López

Per la seva part, aquesta no és la primera aventura creativa a quatre mans que emprèn el poeta Albert Carol. Així va néixer també el seu darrer i segon poemari, el desig d’ofegar-nos (Trípode) creat a partir d’un viatge iniciàtic, pensat com un divertimento, amb l’escriptora, pintora i il·lustradora Marta R. Gustems (Barcelona, 1976). Ambdós creadors descrivien el desig d’ofegar-nos com un «poemari de sensacions, conjunt de sal i pell».

Subscriu-te per seguir llegint

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió