Exposició

L'empordanesa Anna Novella converteix la defensa de la fauna dels Aiguamolls en art

Fins al 30 de juny, a la sala d’exposicions del Cortalet, té lloc la mostra 'La Veu dels Aiguamolls'

En ella, l'artista dona veu a les criatures que habiten el planeta a través d’un viatge pictòric oníric i fascinant

Anna Novella transporta l’espectador a un món de fantasia amb l’objectiu de respectar i protegir totes les espècies que coexisteixen en el nostre món.

Anna Novella transporta l’espectador a un món de fantasia amb l’objectiu de respectar i protegir totes les espècies que coexisteixen en el nostre món. / Cedida

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

«És crucial escoltar la veu de la fauna marina i tenir en compte les seves necessitats», explica l’artista de l’Empordà Anna Novella. És el missatge que presenta a la seva darrera mostra, que té lloc del 19 d’abril al 30 de juny, a la sala d’exposicions del Cortalet, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, sota el títol La Veu dels Aiguamolls.

Les pintures són una invitació al públic a reflexionar sobre la importància de la protecció dels aiguamolls i la seva biodiversitat, així com a fer d’altaveu a les necessitats de les criatures que habiten el planeta. «Si la fauna marina pogués parlar, ens expressaria la seva profunda preocupació per la futura construcció dels eòlics marins de Roses. Aquests colossos, tot i ser una font d’energia renovable, també representen una amenaça considerable, amb un impacte devastador tant acústic com físic», expressa.

Dues obres de la mostra.

Dues obres de la mostra. / Empordà

En aquesta mostra, l’artista pretén donar veu a totes les criatures que viuen i sobreviuen als aiguamolls i tot aquest entorn més o menys natural. «Vull convidar l’espectador a escoltar les veritables necessitats dels animals, sentir les veus des del nostre cor. Què dirien si poguessin parlar?», reflexiona Novella. A les seves obres, ressegueix rius, rieres, boscos i fins i tot els espais marins de la badia de Roses i la façana marina de l’Empordà, destacant un ecosistema fràgil i vital per a la biodiversitat.

La forma en què Novella combina elements realistes amb elements fantàstics en les seves obres crea un joc visual fascinant que estimula la imaginació i ens convida a endinsar-nos en un món on l’impossible es converteix en possible. Els quadres recreen la flora i fauna que pobla aquestes zones, a través de la mirada somiadora i fantàstica que caracteritza l’obra d’Anna Novella. L’ús de colors intensos aporta a les seves pintures una sensació d’alegria i vitalitat.

Paradís natural

No és el primer cop que l’artista empordanesa se submergeix en la fauna dels Aiguamolls, font d’inspiració per a l’artista de Sant Pere Pescador, que l’any passat va presentar Vol al cor dels Aiguamolls, també al Cortalet. Aquest espai natural, que la creadora descriu com a «paradís natural», ha influït de forma potent i permanent en l’obra d’Anna Novella, qui barreja el que és estrany i irreal amb aspectes quotidians i comuns, reconeixibles.